Viime vuosien kuntaliitosseuduilla kuntatekniikan organisaatiot ovat asettuneet uusiin uomiinsa. Henkilöstö on vähentynyt maltillisesti eläkkeelle siirtymisten kautta. Tyhjiksi jääneille toimitiloille ei sen sijaan tahdo löytyä käyttöä tai ostajia.

Kuntatekniikka-lehti kysyi alkaneen vuoden kuulumisia tekniseltä sektorilta neljästä kuntaliitoksen äskettäin läpikäyneestä kaupungista. Toimintoja kehitetään nyt rauhallisesti, eikä merkittäviä palvelujen ulkoistushankkeita uusissa kunnissa ole näköpiirissä. Kaikki jakavat niukkuutta, mutta Salossa joudutaan harkitsemaan jopa kuluvan vuoden talousarvion avaamista.
 
Saloa on koeteltu viime kuukausina erityisesti Nokian toimintojen supistamisen kautta. Verotulojen vähetessä kaupungissa on tiukka menokuri. Esillä on jopa kuluvan vuoden talousarvion avaaminen keväällä.
 
– Viime vuoteen verrattuna käyttömenoissa on vähennystä viitisen prosenttia. Teknisellä toimialalla se saavutettaneen pääosin jättämällä täyttämättä eläkkeelle siirtyvien vakanssit, sanoo Salon kaupungin yhdyskuntateknisten palvelujen johtaja Petri Virtanen.
 
Yhdyskuntatekniikan investoinnit pysyvät Salossa tänä vuonna kutakuinkin viimevuotisella tasolla, mutta aiempiin vuosiin verrattuna ne ovat vähentyneet. Teollisuusalueiden yhdyskuntatekniikan rakentamiseen on saatu myös valtiolta äkillisen rakennemuutosalueen erityistukea.
 
Toimitilarakentamisen keskeisimpiä hankkeita on 2,5 miljoonan euron arvoinen Ollikkalan koulun saneeraus. Yhteensä toimitiloihin investoidaan kuutisen miljoonaa. Viime vuoden kahdeksan miljoonan investointimenoihin vaikutti erityisesti kaupungintalon rakentaminen.
 
Tulevien kuntaliitosten valmistelijoille Petri Virtasella on selvä viesti.
 
– Liitossopimusten myötä tuppaa tulemaan toteutettavaksi monenlaisia investointeja, joille ei ehkä aina olisi tarvetta. Yhteinen etukäteissuunnittelu olisi tarpeen, etteivät yhdistymisen myötä kassat ole tyhjät ja hankelistat pitkät.
 
Kokkola panostaa sisäilman parantamiseen
Kokkolassa panostetaan tänä vuonna kouluihin, päiväkoteihin ja Urheilutalon peruskorjaukseen. Kaupungininsinööri Heikki Penttilän mukaan investointi- ja käyttömenot pysyvät edellisvuoden tasolla.
 
Kiinteistöihin uppoaa 11,2 miljoonaa euroa ja infraan 3 miljoonaa euroa. Etenkin koulukiinteistöjen sisäilmaongelmat ovat aiheuttaneet menoja.
Henkilöstötilanne pysyy Kokkolassa melko vakaana.
 
– Jokainen täytettävä paikka harkitaan tarkkaan. Kesätyöntekijöitä palkataan edellisvuosien tapaan 50–70, kaupungininsinööri Penttilä kertoo.
 
Koulujen sisäilmaongelmien vuoksi kaupungin kiinteistöosastolle on haettu sisäilma-asiantuntijaa, mutta paikkaa ei ole saatu toistaiseksi täytettyä.
 
– Päteviä hakijoita ei ole, Penttilä myöntää.
 
Kälviä, Lohtaja ja Ullava liittyivät Kokkolaan 2009. Penttilän mukaan kuntaliitokset eivät ole juurikaan vaikuttaneet tekniseen sektoriin. Yhtiöittämisiä tai muita suurempia organisaatiouudistuksia ei ole suunnitteilla.
 
– Liitoskuntien teknistä henkilöstöä on tarvittu pääosin liitoskuntien alueella. Päällekkäisyyksiä ei juuri ollut.
 
Lue lisää torstaina 8.3. ilmestyneestä Kuntatekniikka-lehdestä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *