Varsinais-Suomen ELY-keskus on toteuttanut yhteistyössä Salon kaupungin kanssa suunnitelmaluonnoksen Rauvolanniitun modernille ruokokattoiselle asuinalueelle.

Hanke on osa Turun ammattikorkeakoulun vetämää Interreg IVA COFREEN –hanketta, joka tähtää ruovikon bioenergia- ja rakentamiskäyttöön. ELY-keskuksen kilpailuttaman suunnittelun toteutti vuoden 2011 aikana arkkitehtitoimisto Tmi Maria Nordin.

Rauvolanniitun tonteista osa varataan ruokokattoisille rakennuksille. Hankkeen ajatuksena on Halikonlahden Natura-alueen rannalla kasvavien ruovikkoalueiden hyötykäyttö ja toisaalta modernin ruokokattorakentamisen ja sen keskieurooppalaisen osaamisen ja tietotaidon tuominen tänne.

Luonnoksessa alueelle on suunniteltu 40 noin 1000 neliömetrin tonttia sekä muun muassa kylätalo, maatilakeskus ja yhteinen hedelmäpuutarha, maakellareita sekä yhteisranta venelaitureineen ja talvisäilytystiloineen. Rantaan on lisäksi varattu tontti yhteiselle rantasaunalle uimarantoineen.

Paikallista ruokoa

Ruokokattojen rakentamisperinne on säilynyt vahvana satoja vuosia ympäri maailmaa. Teknisiltä ominaisuuksiltaan ruokokatto sopii erinomaisesti Suomen oloihin.

Ruoko kerätään ja niputetaan talvella jään päältä siihen kehitetyllä korjuulaitteistolla. Rauvolanniitun alueen ruo’osta osa kerätään aivan asuinalueen viereltä Halikonlahden Natura-alueelta 2012-2014,  ja osa tuodaan alueen ulkopuolelta.

Alueen rakentajia varten on suunniteltu kaksi ruokokattoisen tyyppitalon mallia. Tavoitteena on aloittaa rakentaminen vuonna 2014. 
Talojen suunnittelua varten Salon kaupunki pyrkii etsimään vuonna 2012 paikallisia talonvalmistajia ja materiaalitoimittajia, joiden kanssa selvitetään mahdollisuutta luoda avaimet käteen –tyyppisiä ratkaisuja.

Tyyppitalojen luonnospiirustukset ja ruokokattojen rakennekuvat ovat rakentajille ilmaisia. Tmi Maria Nordin pitää klinikkaa Salon kaupungissa kerran kuukaudessa, kun potentiaaliset ostajat ovat löytyneet. Konsultti auttaa yhteishankinnoissa (ruokokatot) ja ekologisten sekä edullisten rakennusratkaisujen löytämisessä.

Alueen rakentamisessa pyritään kautta linjan noudattamaan kestävän kehityksen periaatteita ja suosimaan muitakin paikallisia materiaaleja. Alueelle laaditaan asemakaavan rinnalle rakennustapaohje, jossa opastetaan luonnonmukaisten materiaalien käyttöä niin talojen, pihojen kuin yhteisten pihapiirien rakentamisessa. Asuma-alueen tavoitteena on myös moderni yhteisöllisyys ja suuri asuinmukavuus.

Alue on toteutuessaan Suomen ensimmäinen ruokokattoinen asuinalue.

Antti Pulkkinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *