Perusteluina olivat mallikelpoisesti hoidettu Penttilän teollisuusalueen maanhankinta, kaavoitus arkkitehtikilpailuineen sekä mittava maaperän puhdistusoperaatio.

Palkinnosta päätti Kuopion Rakennustiedon palkintolautakunta, joka myönsi vuoden 2011 Rakennustietopalkinnon Joensuun kaupungin tekniselle virastolle, tekninen johtaja Anu Näätäselle, kaavoituspäällikkö Juha-Pekka Vartiaiselle, toimistorakennusmestari Hannu Tarssaselle, projektipäällikkö Tero Toivaselle ja kaavoituspäällikkö Touko Linjamalle tunnustuksena Penttilän uuden asuntoalueen suurprojektista.

Alueellisesti jaettavan rakennustietopalkinnon takana on Rakennustietosäätiö RTS:n hallitus. Rakennustietopalkinto jaetaan vuosittain myös muissa Rakennustiedon alueyksiköissä: Tampereella, Oulussa ja Lappeenrannassa.

Uusi Penttilänrannan asuinalue on lähivuosien mittavin rakennushanke Joensuussa ja koko Pohjois-Karjalassa. Joensuun vanhan keskustan tuntumaan aivan Pielisjoen suulle rakentuu 20-30 vuoden kuluessa noin 3 000 asukkaan tiivis ja kaupunkimainen asuin- ja työpaikka-alue.

Penttilänrannassa jokimaisemaa hyödynnetään muun muassa niin, että kaikkien asuntojen parvekkeet ovat joelle päin. Rakennuksissa panostetaan energiatehokkuuteen sekä rakenneratkaisuissa että ilmanvaihdossa.

Ensimmäisten kohteiden rakennusmateriaali on kivi, mutta kaavamääräykset mahdollistavat myös puurakentamisen. Tavoitteena on, että alueen energiankulutus ja ympäristökuormitus ovat esimerkillisen matalia.

Joensuussa on haluttu ottaa Penttilänranta asuinkäyttöön jo 1990-luvulta lähtien. Paikalla sijaitsi pitkään Penttilän saha. Teollinen toiminta saha-alueella oli jättänyt maaperään ja Pielisjokeen haitta-aineita, jotka on puhdistettu huolellisesti ennen rakennustöiden aloittamista.

Antti Pulkkinen

Penttilänrannan alueen esittely Joensuun kaupungin verkkosivuilla

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *