Vattenfall ja Lakeside Network Investments Acquisition Oy ovat allekirjoittaneet sopimuksen Vattenfallin sähkönjakelu- ja lämpöliiketoiminnan myynnistä Suomessa. Kaupan arvo on noin 1,54 miljardia euroa. Kaupan odotetaan olevan valmis kevääseen mennessä.

Vattenfall Verkko Oy:n, Vattenfall Lämpö Oy:n sekä Vattenfallin asiakaspalvelun ostajakonsortioon kuuluvat 3i Infrastructure plc, 3i Group plc, GS Infrastructure Partners ja Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen.
Ruotsin valtion pääosin omistama Vattenfall osti Suomesta vuosituhannen vaihteen tienoilla useita kuntien ja kaupunkien yksin tai yhdessä omistamia sähköyhtiöitä. Koska ostoslistalla oli myös suuria maakunnallisia yhtiöitä, Vattenfall sai merkittävän aseman Suomen sähkönjakelussa.
Nyt solmittu sopimus kattaa Suomen toiseksi suurimman sähköverkkoyhtiön Vattenfall Verkko Oy:n omistamat sähköverkot Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla. Kauppaan kuuluvat myös Vattenfallin lämmöntuotanto, -jakelu ja myyntiliiketoiminta Hämeessä, Keski-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Lisäksi kaupassa on mukana Vattenfallin Suomen asiakaspalvelu.
Vattenfallin toimitusjohtaja Øystein Løseth sanoo yhtiön nyt keskittyvän ydinmarkkinoihin Ruotsissa, Saksassa ja Alankomaissa. Vattenfallin omistukseen Suomessa jää sähkönmyyntiliiketoiminta sekä vesivoiman tuotanto.
Vattenfallin sähkönjakelupalvelut kattavat Suomessa kaikkiaan noin sata kuntaa ja kaupunkia. Yhtiön pitkälle automatisoidulla sähköverkolla on pituutta yhteensä yli 60 000 kilometriä. Asiakkaita Vattenfall Verkolla on 400 000.
Vattenfallin Suomen lämpöliiketoiminta tuottaa, jakelee ja myy lämpöä omista tai sopimustoimittajien laitoksista. Lämpöliiketoiminnan lisäksi Vattenfall Lämpö Oy myös myy ja jakelee maakaasua.
 
Paavo Taipale

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *