Kaupunkien katuvalaistus uudistuu. Erityisesti led-valaistustekniikka on ottanut aimo harppauksia viime vuosina. Oikean valinnan tekeminen voi kuitenkin olla vaikeaa. Tietopohjan vahvistamiseksi Oulun kaupunki toteutti laajan katuvalaisimien kenttätestin.

Oulussa on noin 30 000 katuvalaisinta, joista 20 000 on vaihdettava uusien säädösten myötä, kun elohopeahöyrylamput poistuvat energiatehokkuusdirektiivin (EuP) nojalla markkinoilta EU-maissa vuoden 2015 huhtikuussa. Edessä olevan urakan kustannusten arvioidaan olevan 20 miljoonan euron luokkaa.
 
Vanhoja lamppuja voidaan käyttää niiden käyttöiän loppuun saakka. Uusia valaisimia asennetaan Oulussa keskimäärin runsaat 1 000 kappaletta vuosittain. Näistä osa on vanhojen valaisimien saneerauksia ja osa kokonaan uuden katuverkon valaistusta.
 
Myllyojan asuinalueelle rakennettiin kesän ja syksyn aikana testikenttä valaisintestejä varten. Testivalaisimia asennettiin yhteensä noin 100 kappaletta runsaan kolmen kilometrin matkalle kokooja- ja asuntokatuja sekä pyöräteitä. Lisäksi alueelle asennettiin kaksi valaistuksen säästömuuntajakeskusta.
 
– Etsimme aluetta, jossa päästään testaamaan vaihtamalla vain valaisimet. Myllyojalla pylväät olivat kohtuullisen hyvässä kunnossa ja katuluokittain samanlaisia. Alue oli myös kompakti ja sopivan kokoinen, kertoo Oulun Energia Urakointi Oy:n myyntipäällikkö Jari Säkkinen. Hän on vastannut katuvalaistustestikentän suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta Myllyojalla.
 
Suurpainenatrium, monimetalli ja led kilpasilla

Testattavana oli yhteensä 22 valaisinmallia, joista 12 oli led-valaisimia, kuusi monimetallivalaisimia ja yksi suurpainenatriumvalaisin. Lisäksi kahdelta valmistajalta oli testissä mukana samaan kantaan vaihtoehtoisesti asennettavat monimetalli- ja led-valaisimet ja yhdeltä valmistajalta vastaavasti suurpainenatrium- ja monimetallivalaisimet. Säästömuuntajakeskuksilla testattiin niiden vaikutusta valaistuksen ohjauksessa.
 
Yhtiö on itse mitannut valaisimien energiankulutusta ja sähkön laatua. Sähkön laadun selvittämisen taustalla on julkisuudessa esillä olleet epäilyt erityisesti led-valaistuksen sähköverkon toiminnalle aiheuttamista häiriöistä.
 
– Tekemissämme mittauksissa ei ole havaittu yhdessäkään valaisimessa tämäntyyppisiä ongelmia. Ammattilaiskäyttöön tarkoitetut valaisimet vaikuttavat olevan tässä suhteessa laadukkaita. Kotitalouskäyttöön tarkoitettujen valaisimien laatu on kirjavampaa.
 
Vertailun aikajänne 30 vuotta
– Testauksen tulokset ovat käytettävissä vuoden lopussa. Hanke on toteutettu tiiviissä yhteistyössä Oulun kaupungin teknisen keskuksen kanssa. Elinkaarikustannukset ovat avainasemassa valaisinvalinnassa, Jari Säkkinen painottaa.
 
Uudempien valaisinmallien osalta on elinkaaren aikaisen huoltotarpeen arvioinnissa luotettu laitevalmistajien antamiin tietoihin, koska käyttökokemuksia ei vielä ole. Tarkasteluajanjaksona on 30 vuotta.
 
– Lähtökohtanamme on ollut se, että tuona aikana valaisin joudutaan kerran uusimaan.
 
Myös Myllyojan testialueen kiinteistönomistajat ja alueella vierailevat voivat esittää näkemyksiään testivalaisimista ja valaistuskokemuksistaan. Palautetta kerätään kuluvan vuoden loppuun saakka.
 
Lue lisää tiistaina 13.12. ilmestyvästä Kuntatekniikka-lehdestä.
 
Paavo Taipale
 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *