Lahden seudun yritykset ja muut toimijat haluavat siirtää valtatie 12:n etelämmäs. Nyt vilkasliikenteinen tie kulkee Lahden ja Hollolan keskustojen läpi.

Tien siirtoa vaativa adressi on saanut lyhyessä ajassa jo 1 500 allekirjoitusta. Mukana on paljon paitsi Lahden seudun liike-elämän edustajia, myös seudun poliitikkoja.

– Nykyisin valtatie 12 kulkee keskellä tiivistä, 120 000 asukkaan kaupunkirakennetta maan keskeisimpien pohjavesivarojen päällä. Se haittaa kymmenien tuhansien kansalaisten arkea ja satojen yritysten toimintaedellytysten kehittymistä. Siksi uusi tielinjaus on alueen yrityselämän kehittymisen kannalta täysin välttämätön, korostaa Hollolan kunnanjohtaja Päivi Rahkonen.

Nykyinen tielinjaus haittaa alueen maankäyttöä ja Lahden keskusta-alueen eheyttämistä. Tie on yksi maan vilkkaimmin liikennöidyistä, ja esimerkiksi Mytäjäisten risteyksessä liikennemäärä on jo 37 000 ajoneuvoa vuorokaudessa.

Määrällisesti se tarkoittaa samaa kuin että Hämeenlinnan tai Joensuun kaupunkien koko autokanta ajettaisiin Lahden keskustan läpi kerran päivässä.

– Nykyisellään tilanne on täysin sietämätön, sanoo Lahden kaupungin kehitysjohtaja José Valanta.

– Muilla suurilla kaupunkiseuduilla ohitieratkaisut ovat toteutettu jo vuosia sitten, muistuttavat Rahkonen ja Valanta.

Antti Pulkkinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *