Espoo hankki maineikkaan muovihuvilan kaupunginmuseon kokoelmiin. Arkkitehti Matti Suurosen suunnittelemasta Futurosta on tullut 1960-luvun muotoilun ikoni.

Futuro hankittiin Näyttelykeskus WeeGeelle. Espoolainen arkkitehti Matti Suuronen suunnitteli Futuron 1960-luvulla alun perin loma-asunnoksi, ja se koottiin sarjavalmistetuista vahvistetuista polyesterimuoviosista.

Espoon kaupungin hankkiman kappaleen valmistusnumero on 001 ja se luovutettiin ensimmäiselle omistajalleen, viihde-alan monitoimimiehelle Matti Kuuslalle, vuonna 1968. Kuuslan Futuro sai suuren julkisuuden sijaintipaikassaan jylhän järviluonnon keskellä Hirvensalmella.  

Futuro-talo saavutti nopeasti kansainvälistä mainetta ja sitä oli tarkoitus valmistaa lisensseillä eri maissa. Lentävää lautasta muistuttava rakennus oli mukana useilla kansainvälisillä messuilla. Sitä esiteltiin laajalti paitsi alan ammattilehdissä, myös jopa miestenlehti Playboyssa.

1970-luvulle tultaessa länsimaiden öljykriisi nosti kuitenkin Futuron valmistamiseen tarvittavien raaka-aineiden hinnan liian korkeaksi, ja rakennuksen maailmanvalloitus tyrehtyi.

Futuro-talo on muodostunut yhdeksi 1960-luvun muotoilun ikoniksi ja monumentiksi aikakauden tulevaisuudenuskolle. Hyvin pieni määrä Futuro-taloja on säilynyt ympäri maailmaa. Hollannin Rotterdamissa van Boijmans Van Beuningen museo omistaa Futuron  prototyypin ja joitakin on yksityisten keräilijöiden kokoelmissa.

Antti Pulkkinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *