Infra-alan yritykset haluavat yhä suuremman siivun kuntien teknisistä palveluista. Ostopalveluja hyödynnetään vielä liian vähän, arvostelee Infra ry.

Infra-alan yrityksiä edustava Infra ry. piti liittopäivänsä lauantaina Kotkassa. Yhdistyksen mukaan ulkoa ostettavaksi soveltuvia palveluja teknisellä sektorilla ovat muun muassa katujen, puistojen, urheilupaikkojen sekä vesi-, viemäri- ja muiden teknisten verkostojen rakentaminen ja kunnossapito.

Infra ry:n mukaan markkinat ovat näissä töissä vielä suurelta osalta hyödyntämätön voimavara, ja veronmaksaja maksaa tästä kunnallisverossa.

– Infra-alalla yksityiset yritykset toimivat tehokkaasti ja tuottavasti. Veronmaksaja hyötyy lähes aina kilpailuttamisesta. Myös kuntien perustamilla osakeyhtiöillä on oltava tuottovaatimus, ja niiden on toimittava kilpailtujen markkinoiden ehdoilla, liittopäivillä muistutettiin.

Infra ry:n mielestä kuntien hankintaosaamisessa on parantamisen varaa. Palvelun tilaajalla on maankäyttö- ja rakennuslain mukaan varsin suuri vastuu esimerkiksi rakennustyön onnistumisessa.

Tärkeässä roolissa ovat myös rakennusalan yleiset sopimusehdot YSE 1998 sekä urakkasopimuksen kirjaukset.

– Pykälät ja sopimustekniikka on tunnettava perin pohjin, jotta palvelun osto ulkoa koituu kuntalaisten eduksi. Tässä kunnilla on kehitettävää. Koulun penkille on lähdettävä nyt, jotta osaaminen olisi huipussaan, kun kuntien rakennemuutos on täydessä vauhdissa, liittopäivät vaati.

Kuntien itse perustaman Kehto-foorumin piirissä tehdyt selvitykset ja tutkimukset osoittavat selvästi, että oikein tehtynä ulkoistaminen säästää veroeuroja myös teknisen sektorin palvelutuotannossa.

Tehoja ja säästöä tuo muun muassa yksityisen palveluntarjoajan joustavuus.

– Yksityinen sektori pystyy pääsääntöisesti tuottamaan palvelut tehokkaammin ja tarjoamaan palvelujaan yli sektorirajojen, esimerkiksi omien kuntarajojen ulkopuolelle, selvittää Aalto-yliopiston BIT Tutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Pekka Malinen tuoreessa Infrarakentaja-lehdessä.

Esimerkiksi Varkaudessa on saavutettu 10–20 prosentin laskennalliset kustannussäästöt ulkoistamalla infrapalvelut, Infra ry. muistuttaa.

Antti Pulkkinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *