Britannian konservatiivihallituksen reippaat leikkaukset valtion menoihin ja sen myötä kuntien rahoitukseen luovat paineita löytää uusia tapoja edistää kaupunkien elinvoimaa. Toimintamallit uudistuvat myös kaupunkiympäristön ja infrastruktuurin saralla.

Tämänhetkisten arvioiden mukaan julkiselta sektorilta vähenee säästöjen seurauksena lähivuosina puolisen miljoonaa työpaikkaa. Kunnilla säästökohteiden valinta on vielä kesken, mutta toimintatapoja kehitetään, palveluja ulkoistetaan sekä tukipalveluja ja hankintoja keskitetään.
 
Lontoosta runsaat sata kilometriä länteen sijaitseva Swindon oli rautatieliikenteen kulta-ajan kalustotuotannon mahtikaupunki. Kaupunki taantui pahasti 1970-luvulta lähtien, mutta on nyt löytänyt uutta tuulta purjeisiinsa.
 
Swindonin asukasluku on noin 180 000, ja se kasvaa 2–3 prosenttia vuodessa. Työttömyysaste on maan alhaisimpia. Muun muassa Honda ja BMW ovat avanneet tuotantolaitokset kaupungissa. Kaupungin elinkeinoelämän ja keskusta-alueen kehitystä koordinoi kaupungin omistama osakeyhtiö Forward Swindon.
 
Forward Swindon perustettiin puolisentoista vuotta sitten aiemmin keskustan kehittämisestä vastanneen yhtiön toiminnan alasajon jälkeen. Aiemman yhtiön roolista poiketen Forward Swindon huolehtii keskustan kehittämisen ohella elinkeinoelämän ja kulttuurin edistämisestä sekä yhdyskuntakehityksestä koko kaupungin alueella.
 
Omaa henkilöstöä on viitisentoista. Swindonin kaupungin Chief Executive toimii yhtiön hallituksen puheenjohtajana. Hallituksen enemmistö on yksityisen sektorin edustajia, mutta jäseninä on myös kaupungin luottamushenkilöitä.
 
– Vastaavat yhtiöt ovat yleistyneet viime aikoina, vaikka jotkut poliitikot eivät niistä pidä. Me pystymme tekemään vaikeita päätöksiä, joita kireässä taloudellisessa tilanteessa on poliittisissa elimissä hankala saada aikaan. Näemme, että ne ovat kuitenkin asukkaiden kannalta oikeita
päätöksiä, Forward Swindonin kehitysjohtaja Chris Hitchings sanoo.
 
Ajoittain kehityshankkeiden toteutusta hankaloittavat eräät täysin yksityistetyt tekniset peruspalvelut, kuten energia- ja vesihuolto. Hitchingsin mukaan sen enempää kaupungilla kuin kehitysyhtiölläkään ei ole niissä mitään sananvaltaa.
 
Päättäjät ja kaupunkilaiset kohtaavat
 
Kuntalaisten osallistumista pyritään edistämään yhteisillä tapaamisilla päättäjien kanssa. Asialista on avoin, eikä osallistumista ole rajoitettu.
 
– Järjestämme kerran kuukaudessa avoimia asukastilaisuuksia eri puolilla kaupunkia. Näin pyrimme kokoamaan asukkaiden näkemyksiä palveluista ja kehittämiskohteista. Parhaimmillaan paikalla on parisataa asukasta. Kuuntelemme ihmisiä, jotka ovat valinneet meidät päättämään,
Swindonin valtuuston konservatiiviryhmän johtaja Garry Perkins kertoo.
 
Tapaamisten eräs tarkoitus on sitouttaa asukkaita tarpeellisiin uudistuksiin. Kun verotusta ei haluta kiristää, kaupunki ei enää voi tarjota kaikkia nykyisiä palveluja ja kolmannen sektorin rooli korostuu.
 
– Yksi nykyisen vaikean taloustilanteen hyviä puolia on se, että se auttaa asukkaita ymmärtämään, että kaikki julkiset palvelut eivät ole itsestäänselvyyksiä. Ne saattavat vaatia omaa panostusta tavalla tai toisella.
 
Paavo Taipale
 
Lue lisää tiistaina 1.11. ilmestyvästä Kuntatekniikka-lehdestä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *