Ilmastotietoa yhteen paikkaan kokoava Ilmasto-opas.fi -sivusto tarjoaa suomalaisille jäsenneltyä tietoa Suomen ilmastosta ja ilmastonmuutoksesta myös alueellisella tasolla. Kaikki ilmastonmuutoksen osa-alueet ovat tasapuolisesti esillä sivustolla.

Ilmasto-oppaasta löytyy noin 400 sivua helppotajuista ja luotettavaa tietoa ilmastonmuutoksesta. Sen artikkelit on tarkastanut eri alojen asiantuntijoista koottu toimituskunta. Tieteellisen taustatiedon lisäksi sivustolla tuodaan esille konkreettisia hillintä- ja sopeutumiskeinoja. Vähitellen täydentyvän ja kehittyvän Ilmasto-opas.fi:n sisällön ovat tuottaneet Suomen johtavat ilmastoalan tutkijat ja asiantuntijat.
 
Ilmasto-oppaasta saa koko Suomea koskevan tiedon lisäksi alueelliselle ja paikalliselle tasolle tarkentuvaa tietoa, esimerkiksi lämpötiloista ja sademääristä nykyisessä ilmastossa kunnittain, mutta myös kehityskulkuja eli skenaarioita siitä, miten ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan alueen olosuhteisiin tulevina vuosikymmeninä. Näiden lisäksi sivuille on koottu havaintoja ja mallituloksia ilmastonmuutoksen vaikutuksista juuri tietyn alueen olosuhteisiin ja ympäristöön.
 
Sivuston avulla voi nopeasti luoda yleiskäsityksen ilmastonmuutoksen vaikutuksista eri puolilla Suomea ja arvioida itselle sopivia konkreettisia toimenpiteitä ja ratkaisuja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen ja hillintään. Käyttäjä voi itse valita haluamansa alueen, kiinnostavan ajanjakson ja päästöskenaarion.
 
Kunnille räätälöity osio
 
Ilmasto-oppaasta löytyy myös eri kohderyhmille räätälöityjä osioita, jotka ottavat huomioon kohderyhmän erikoistarpeet ja näkökulman. Ensimmäisenä avautuu Kunnille ja kuntalaisille -osio, sillä kunnat ovat merkittävässä roolissa ilmastonmuutokseen varautumisessa ja sopeutumisessa. Sivusto tarjoaa kunnan päättäjille nopean yleiskäsityksen ilmastonmuutoksen vaikutuksista oman kunnan eri toimialoilla ja mahdollisuuden arvioida oman kunnan tarpeisiin sopivat toimenpiteet ja ratkaisut.
 
Ilmasto-opas.fi -sivuston toteuttavat yhteistyössä Ilmatieteen laitos, Suomen ympäristökeskus (SYKE) ja Aalto-yliopiston Yhdyskuntasuunnittelun tutkimus- ja koulutuskeskus (YTK). Kyseessä on kolmivuotinen EU Life+ -hanke.
 
Ilmasto-opas.fi -sivuston ylläpito ja kehitystyö jatkuu yhteistyössä mm. Ilmatieteen laitoksen, Suomen ympäristökeskuksen, ympäristöministeriön, liikenne- ja viestintäministeriön ja Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran kesken. Oppaan ruotsin- ja englanninkieliset versiot avataan vuoden lopussa.
 
Paavo Taipale
 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *