Turun Sanomien mukaan järjestelmän hinnaksi voi tulla miljardi, liikenne- ja viestintäministeriön mukaan korkeintaan sata miljoonaa.

Turun Sanomat kirjoitti tiistaina, että liikenne- ja viestintäministeriön kaavailema tiemaksujen keruu satelliittipaikannuksella maksaisi peräti miljardin. Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen kritisoi TS:n haastattelussa järjestelmän "järjettömiä" kustannuksia. Hän huomauttaa, että suppeampi järjestelmä maksoi Saksassa yli 700 miljoonaa euroa.

Liikenne- ja viestintäministeriö on toista mieltä. Ministeriö muistuttaa tiedotteessaan, että nykytiedon valossa ja testattuun palvelutarjontaan perustuen valtakunnallisen järjestelmän perustamiskustannukset olisivat valtiolle muutamia kymmeniä miljoonia, korkeintaan sata miljoonaa.

Turun Sanomien haastattelussa Nieminen povaa myös isoja kuluja loppukäyttäjien eli autoilijoiden kustannettavaksi.
– Tällaisessa miljardihankkeessa vastaan tullee tuttu tilanne. Kun veronmaksaja maksaa, lähdetään liikkeelle kympistä ja todetaan sitten, että valmista tuli mutta maksoi satasen, Nieminen maalailee.

Ministeriön mukaan tällaisia kuluja ei ole luvassa. Loppukäyttäjien kustannettavaksi tulisi palvelun käyttöön ja liiketoimintamalliin perustuen aluksi 10-20 euroa kuukaudessa ajoneuvoa kohti, ministeriö arvioi.
– Tekniikan kehittyessä ja markkinoiden laajetessa kustannukset alenevat niin kuin muillakin aloilla, ministeriö huomauttaa tiedotteessaan.

Ministeriö ei myöskään pidä luontevana Saksassa toteutetun mallin vertaamista Suomeen. Järjestelmän kustannukset riippuvat sen laajuudesta, aikataulusta ja käytettävästä teknologiasta.

– Saksassa toteutetun mallin kustannuksia ei ole mielekästä verrata Suomessa keskusteluissa olevaan malliin teknologian kehityksen ja täysin erilaisen toteutustavan takia, ministeriö huomauttaa.

Antti Pulkkinen

LVM: Tiemaksujärjestelmä maksaisi muutamia kymmeniä miljoonia

TS: Tiemaksujen keruu satelliitin avulla maksaisi miljardin

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *