Tervasviidan kaupunginosaan nousevat vuokratalot lämpiävät maalämmöllä. Katoilla aurinkopaneelit keräävät energiaa.

Valtakunnallisestikin edistykselliset talot rakennuttaa Lakea Oy, entinen Pohjanmaan YH-Rakennuttaja Oy. Lakean pääomistajia ovat 15 pohjanmaalaista kuntaa.

– Tämän mittaluokan kohteissa uusiutuvan energian käyttö on erittäin harvinaista valtakunnallisesti ja jopa kansainvälisesti katsottuna, toimitusjohtaja Keijo Ullakko Lakea Oy:stä kertoo.

Arkkitehtitoimisto Juhani Romppaisen suunnittelemissa taloissa on yhteensä 84 vuokra-asuntoa yksiöistä kolmioihin. B-talo valmistuu marraskuun lopussa ja A-talo joulukuun lopussa. Harjannostajaisia vietettiin perjantaina.

Huomiota herättävät kerrostalot erottuvat naapurustosta pitkän lapekaton ansiosta sekä vapaaseen muotoon sijoitelluilla reippaan värikkäillä parvekkeilla. Talojen tiiliverhous on tumman ruskea. Jokaisessa asunnossa on oma sauna sekä lasitettu parveke tai maatasoterassi.

Talot rahoittaa Kuntarahoitus Oyj, joka on noussut tärkeimmäksi kuntien vuokra-asuntojen rahoittajaksi. Kuntarahoitus rahoittaa taloja yhteensä 7,2 miljoonalla eurolla. Se myönsi hankkeeseen 41 vuoden pituisia ARA-korkotukilainoja.

Antti Pulkkinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *