Karttakeskus toimittaa ensimmäisenä maailmassa täysin automatisoidun keliennustetietojärjestelmän Liikennevirastolle. Palvelusta saa reaaliaikaista tietoa vallitsevista sääoloista sekä ennusteita keliolosuhteiden muutoksista.

Automatisoitu järjestelmä käyttää hyödykseen Liikenneviraston tiesääasemien paikallisia säähavaintoja sekä Ilmatieteen laitoksen sääennusteita ja tiesäämalleja. Automatisoitu järjestelmä vähentää tieliikennepäivystäjien työkuormaa.

Karttakeskus toimittaa Liikennevirastolle ratkaisun käyttöliittymineen. Liikenneviraston verkkosivuilla oleva palvelu päivittyy tiesäähavaintojen osalta 15 minuutin välein ja ennusteiden osalta tunnin välein.

Merkittävin parannus automatisoinnin lisäksi on graafisen käyttöliittymän uudistuminen. Palvelusta saatavat tiedot sisältävät enemmän informaatiota ja kartat tiejaksoilta ovat aiempaa tarkempia ja havainnollisempia. Paikkatieto- ja karttapalveluita suunnitellaan tulevaisuudessa juuri kuluttajien tarpeisiin karttapalveluiden erityispiirteitä unohtamatta.

Yksityishenkilöt voivat palvelun avulla suunnitella omia matkustusreittejään entistä paremmin ja aikatauluttaa ne ajokelin perusteella. Autoilija voi valita viitostien nelostien sijaan tietäessään etukäteen lumipyryn reitin ja aikataulun.

Palvelun sopimuskausi kattaa kaksi ylläpitokautta syyskuusta toukokuuhun 2011–2012 ja 2012–2013.

Antti Pulkkinen

Liikenneviraston keliennustepalvelu

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *