Vantaan rakentamisen laatupalkinnon eli Kehäkukka-palkinnon saivat tänä vuonna Hakunilassa olevan Håkansbölen kartanon puiston restauroijat.

Kehäkukka-palkinto on jaettu Vantaalla vuodesta 2007 ja se perustuu Vantaan arkkitehtuuristrategiaan.
 
Vantaan rakentamisen laatupalkinnon raatina toimii kaupunkikuvaneuvottelukunta. Se haluaa valinnallaan nostaa esille puistojen merkityksen kaupungin viihtyisyyden ja maisemien kauneuden kannalta. Aina ei riittävästi huomata, että rakennusten lähiympäristöjen, pihojen ja istutusten huolellinen suunnittelu ja lopputuloksen viimeistely on yhtä merkittävää kaupunkikuvassa kuin rakennukset, raati muistuttaa.
 
Håkansbölen kartano siirtyi Vantaan kaupungin omistukseen syksyllä 2005. Sen jälkeen kartanon puisto on inventoitu ja puistolle on laadittu restaurointisuunnitelma, joka on nyt toteutettu. Puisto on restauroitu 1900-luvun alun tyyliin.
 
Vuoden 2011 Kehäkukka- palkinnon saavat maisema-arkkitehti Matti Liski Maisema-arkkitehtuuritoimisto Näkymä Oy:stä (pääsuunnittelija, yleis- ja toteutussuunnittelu sekä työmaapalvelut), maisema-arkkitehti Niina Alapeteri Näkymä Oy:stä (yleis- ja toteutussuunnittelu), maisema-arkkitehti Tiina Perälä Näkymä Oy:stä (yleissuunnittelu), dosentti Eeva Ruoff (puistojen restauroinnin erityisasiantuntija Näkymä Oy:n toimesta), maisema-arkkitehti Ismo Häkkinen Sito Oy:stä (yleis- ja toteutussuunnittelun sekä työmaapalveluiden tilaaja), puistosuunnittelupäällikkö Pirjo Siren kaupungin viheralueyksiköstä (hankkeen suunnittelun ja talouden ohjelmointi ja aloittaminen, yleissuunnittelun tilaaja), työpäällikkö Bo Backman viheralueyksiköstä (kartanopuiston restauroinnin rakennuttaja), rakennuttajapuutarhuri Ulla Puranen kaupungin tilakeskuksesta (suunnittelun ja rakennuttamisen ohjaus) sekä työnjohtaja Matti Martikainen kaupungin katutekniikasta (hankerakentaminen) ja viherkunnossapitopäällikkö Pirjo Kosonen viheralueyksiköstä (Blylodinpuiston ylläpito).
 
Ensimmäinen Vantaan rakentamisen laatupalkinto jaettiin vuonna 2007. Sen saivat Keravanjoen rannassa entisen silkkitehtaan vieressä Tikkurilassa olevien asuinkerrostalojen suunnittelijat ja rakentaja. Vuonna 2008 Kehäkukka-palkinnon saivat Tikkurilan Viertolassa olevan Bäckbyn eli Viertolan kartanon kolmen rakennuksen kunnostamisen suunnittelija sekä kunnostuksen toteuttajat.
 
Vuonna 2009 laatupalkinto annettiin DHL-Business-Parkille, joka sijaitsee Aviapolis-alueella Helsinki-Vantaan lentoaseman tuntumassa ja viime vuonna Pyhän Laurin kappelille, jonka Vantaan seurakuntayhtymä rakennutti Helsingin pitäjän kirkonkylään.
 
Antti Pulkkinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *