Kissakosken vesivoimalaitoksen peruskivi muurattiin torstaina. Vuonna 2012 valmistuva voimalaitos tuottaa kotitaloussähköä lähes 2 000 asiakkaalle. Luontoarvojakaan ei ole unohdettu.

 

Voimalaitoksen rakentaa Suur-Savon Sähkö. Laitos maksaa lähes 6 miljoonaa euroa.

 

Kissakosken uusi voimalaitos korvaa kaksi vanhaa 1930- ja 1940-luvulla rakennettua laitosta. Vesivoimalaitos sijoittuu nykyisen patorakennelman yhteyteen vanhojen voimalaitosten väliin.

 

Laitoksen valmistuttua Kissakosken sähkön vuosituotanto nousee 8 000 megawattitunnista 9 000 megawattituntiin. Uuden voimalaitoksen tuotanto vastaa lähes 2 000 asiakkaan kotitaloussähkön käyttöä. Vanha voimalaitos tullaan säilyttämään osana Kissakosken sähkönäyttelyä.

 

Uuden laitoksen käyttö perustuu Puulaveden nykyiseen säännöstelylupaan, eikä voimalaitoksen valmistumisella siten ole vaikutuksia vedenkorkeuksiin ja -virtaamiin. Vanha Kissakosken kalaporras korvataan voimalaitoksen välittömään läheisyyteen rakennettavalla, mahdollisimman luonnonmukaisella kalatiellä. Kalatie on suunniteltu yhdessä Etelä-Savon ELY -keskuksen kanssa.

 

Uusi voimalaitos otetaan tuotantokäyttöön maaliskuussa 2012 ja lopullisesti voimalaitos kalateineen valmistuu elokuun 2012 loppuun mennessä.

 

Hankkeen kokonaiskustannus on noin 5,7 miljoonaa euroa ja siihen on saatu investointitukea Suur-Savon Energiasäätiöltä sekä Työ- ja elinkeinoministeriöltä.

 

Antti Pulkkinen 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *