Rovaniemen Energia ja Oulun Energia rakentavat biovoimalaitoksen Rovaniemen Mustikkamaalle. Hanke maksaa yli 200 miljoonaa euroa.

Laitoksen toiminta perustuu paikallisen lähienergian, puun ja turpeen käyttöön. Voimalahanke vaatii vielä molempien kaupunkien hallitusten ja valtuustojen hyväksynnän.

 

Rakennettava biovoimalaitos on väliottolauhdelaitos, jonka polttoaineteho on 225 megawattia, maksimi nettosähköteho noin 90 megawattia ja kaukolämpöteho 95 megawattia. Polttoainetarpeesta 75 prosenttia katetaan puuperäisellä polttoaineella ja 25 prosenttia turpeella. Energiapuuta tarvitaan voimalaitoksessa yhteensä noin 650 000 kuutiometriä vuodessa, mikä tarkoittaa 16 250 täyttä rekkakuormaa.

 

Rovaniemen Mustikkamaan alueelle sijoitettava voimalaitos tulee valmistuttuaan tuottamaan kaukolämpöä Rovaniemen kasvavalle kaukolämpökuormalle, kaukolämmöntuotannon yhteydessä vastapainesähköä Rovaniemen Energia Oy:lle sekä lauhdesähköä Oulun Energialle ja Rovaniemen Energia Oy:lle.

 

Vastapainesähköntuotanto tarkoittaa sitä, että kaukolämmöntuotantoa varten tuotetusta energiasta hyvällä hyötysuhteella osa käytetään sähköä tuottavan generaattorin pyörittämiseen. Lauhdesähköntuotannossa sen sijaan ei tuoteta lämpöä hyödynnettäväksi, vaan maksimoidaan sähköntuotannon määrää polttoaineesta saatavasta energiasta.

 

Oulun Energialle hanke tuo lisää energiaa, kun 30 megawattia lauhdeperän tehosta myydään oululaisille.

 

– Koska Oulun Energia -konsernin sähkönmyynti on selvästi tuotantoa suurempaa, lisäsähköntuotanto pienentää riskiä vähentämällä ulkoista ostoa ja lisää konsernin omavaraisuutta energian suhteen, toteaa Oulun Energian toimitusjohtaja Juhani Järvelä tyytyväisenä uudesta yhteistyöhankkeesta.

 

Rovaniemelle sijoittuva voimalaitos tulee olemaan Lapin alueella kuntarajat ylittävä elinkeinoelämän positiivista kehittymistä tukeva investointi. Biopolttoaineen hankintasäde on arvioiden mukaan 150 – 200 kilometriä ja lisäys polttoaineen hankinnan työllistävässä vaikutuksessa arvioidaan välillisine vaikutuksineen olevan yhteensä jopa 200 henkeä.

– Työllistävä vaikutus jakautuu laajalle alueelle koko Pohjois-Suomeen eli hankkeesta hyötyy koko Pohjois-Suomi, Rovaniemen Energia Oy:n toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen kertoo.

 

Rovaniemellä kaupunginhallitus käsittelee asiaa elokuun 15. päivän kokouksessaan ja sen jälkeen kaupunginvaltuusto ylimääräisessä kokouksessaan elokuun 22. päivä. Oulun kaupunginhallitus on asian käsitellyt kesäkuun alun kokouksessaan, kaupunginvaltuusto käsittelee sitä Rovaniemen tapaan elokuun 22. päivä.

 

Mikäli myönteinen päätös laitoksen rakentamisesta syntyy kaupunkien luottamusmieselimissä, laitoksen rakentaminen alkaa tulevana talvena ja laitos vastaanotetaan vuoden 2014 kesällä.

 

Antti Pulkkinen

 

Tiedote: Oulun Energia osakkaaksi Rovaniemen Energia Oy:n voimalaitoshankkeeseen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *