NCC sopi maaliskuussa Destian asfaltti- ja päällystystoimintojen ostamisesta. Kilpailuvirasto haluaa kieltää kaupan, koska se voisi rajoittaa vapaata kilpailua.

 

Kilpailuvirasto teki kaupan kieltämisestä esityksen Markkinaoikeudelle perjantaina.

 

Destia on NCC Roadsin ja Lemminkäisen ohella ainoa pääkaupunkiseudun toimija, jolla on alueella oma kiinteä asfalttiasema. Muut urakoitsijat ovat ostomassan varassa ja siksi riippuvaisia asfalttimassan myyjistä.

 
Kaupan jälkeen asfalttimassaa myisivät pääkaupunkiseudulla vain NCC Roads ja Lemminkäinen, jotka molemmat kilpailevat massa-asiakkaidensa kanssa seudun kuntien ja yksityisten asfalttipäällysteurakoista.
 
Kilpailuviraston mielestä tämä johtaisi siihen, että massan myyjille tulisi mahdollisuus joko kieltäytyä kokonaan myymästä asfalttimassaa tai pitää sen hintoja kilpailullisen tason yläpuolella ja haitata näin kilpailijoidensa toimintaa asfalttipäällysteurakoinnin markkinoilla.
 
Tämä puolestaan johtaisi urakoiden hintojen nousuun ja vahingoittaisi sitä kautta asfaltointitöitä tilaavien pääkaupunkiseudun kuntien, taloyhtiöiden ja muiden yksityisten toimijoiden etua, Kilpailuvirasto perustelee.
 
 
Sitoumukset eivät riittäneet
 
Kaupan osapuolet vakuuttivat Kilpailuvirastolle sitoutuvansa vapaaseen kilpailuun, mutta Kilpailuviraston mielestä sitoumukset eivät poistaisi tehokkaasti yrityskaupasta aiheutuvia haitallisia vaikutuksia kilpailulle.
 
Markkinaoikeudella on nyt kolme kuukautta aikaa käsitellä asia ja päättää hyväksyykö vai kieltääkö se kaupan.
 
– Olemme yllättyneitä Kilpailuviraston kielteisestä kannasta. Käymme nyt Kilpailuviraston päätöksen perustelut huolellisesti läpi kaupan osapuolten kesken, minkä jälkeen päätämme, miten etenemme, NCC Roadsin toimitusjohtaja Jyri Salonen sanoo.
 
 
Vasta toinen kieltoesitys kautta aikojen
 
Yrityskauppavalvonta alkoi Suomessa vuonna 1998. Nyt tehty kieltoesitys on Suomessa kautta aikojen toinen. Ensimmäinen, vuonna 2000 tehty esitys kaupan kieltämiseksi koski Sonera Oyj:n yhteisen määräysvallan hankintaa Yleisradio Oy:n tytäryhtiössä Digita Oy:ssä.
 
Antti Pulkkinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *