Ympäristöministeriö on myöntänyt kunnille ja maakuntaliitoille valtionavustusta 1,5 miljoonaa euroa tuulivoimarakentamista ohjaavien kaavojen laatimiseen.

 
Avustuksia myönnettiin nyt tuulivoimarakentamisen kaavoitukseen korvamerkittynä ensimmäistä kertaa.
 
Avustusta myönnettiin 20 kunnalle ja 12 maakuntaliitolle. Avustukset on tarkoitettu  tuulivoimarakentamisen ohjaamiseen. Avustusta saivat esimerkiksi Saarijärven kaupungin johdolla alueen kahdeksan kuntaa, jotka laativat yhteisen yleiskaavan tuulivoimarakentamisen kokonaisvaltaiseksi ohjaamiseksi alueella.
 
Myös Kankaanpään kaupungille myönnettiin avustusta yhdessä Jämijärven, Karvian ja Siikaisten kuntien kanssa laadittavaa yhteistä tarkastelua varten.
Kokonaisvaltaista suunnittelua voidaan tehdä myös yhden kunnan alueella. Esimerkiksi Maalahden kunnalle myönnettiin avustusta koko kunnan strategisen tuulivoimayleiskaavan laatimiseen.
 
Tuulivoimarakentamista ohjaavan vaihemaakuntakaavan laatimiseen saivat avustusta muun muassa Etelä-Savon maakuntaliitto, Keski-Suomen liitto, Pohjois-Savon liitto, Satakuntaliitto ja Varsinais-Suomen liitto. Ympäristöministeriö on vuonna 2010 rahoittanut muun muassa näiden maakuntien alueilla tehtyjä maakuntakaavoitusta palvelevia tuulivoimaselvityksiä.
 
 
Taustalla tuulivoiman voimakas kasvu
 
Uuden tuulivoimakaavoitusta koskevan valtionavustuksen taustalla on Suomen ilmasto- ja energiastrategiassa asetettu tavoite, jonka mukaan tuulivoimaa tulisi tuottaa vuonna 2020 runsaat kuusi terawattituntia. Tämä edellyttää noin 600 uuden tuulivoimalan rakentamista tulevina vuosina.
 
– Tällä hetkellä Suomessa on vain 130 tuulivoimalaa. Jotta tuulivoimaa voidaan lähivuosina rakentaa voimakkaasti lisää, on kaavoituksen edettävä ripeästi maakuntien liitoissa ja kunnissa. Laadukkaan kaavoituksen avulla selvitetään, minne uudet voimalat on järkevintä sijoittaa, aluesuunnitteluneuvos Ulla Koski sanoo.
 
Antti Pulkkinen
 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *