Kuntaliitto on huolestunut EU:n valmistelemasta direktiivistä, joka kiristää energiatehokkuutta koskevia määräyksiä. Direktiivi aiheuttaisi kunnille satojen miljoonien eurojen lisäkustannukset vuosittain.

Tiukentuvat määräykset tuntuisivat kuntien rakennuskustannuksissa, vaikka tärkeitä korjauksia jätetään jo nyt tekemättä rahapulan vuoksi.

 

– Jo tällä hetkellä välttämättömiä rakennusten korjaustöitä jää tekemättä useiden kymmenien miljoonien edestä. Esityksen mukaan kunnat velvoitettaisiin lisäämään energiankulutukseen liittyviä rakennusten korjauksia ja energiakatselmuksia usean sadan miljoonan euron edestä vuosittain, Kuntaliiton energiainsinööri Kalevi Luoma laskee.

 

Toteutuessaan direktiivi velvoittaisi myös energian myyjät tai jakelijat säästämään asiakkaidensa energiaa vuosittain 1,5 prosenttia liikennepolttoaineita lukuun ottamatta. Tämä on huomattava muutos nykytilanteeseen, jossa on riittänyt, että myyjät tiedottavat asiakkailleen näiden kulutuksesta ja energiansäästömahdollisuuksista sekä opastavat energian järkevään käyttöön.

 

– Suunniteltu direktiivi on etenkin kaukolämmön ja sähkön toimittajille ongelmallinen, koska näillä on toimitussopimuksiin perustuva velvoite toimittaa asiakkaalleen tämän kulloinkin tarvitsema määrä energiaa. Ajatus toisten puolesta säästämisestä on siis varsin epäkäytännöllinen, Luoma perustelee.

 

Toteutuessaan esitys voi myös romuttaa hyvin käynnistyneen ja vapaaehtoisuuteen pohjautuvan kuntien sekä työ- ja elinkeinoministeriön välisen energiatehokkuussopimusjärjestelmän.

 

– Uhanalaisina ovat esimerkiksi sopimuksiin liittyvät energiakatselmus- ja investointiavustukset. Välttämättömät rakennusten korjaustoimenpiteet saattavat jäädä edelleenkin toteuttamatta tai siirtyä tulevaisuuteen, mikäli huomio kiinnitetään yksinomaan energiakorjauksiin.

 

Kuntaliiton mielestä tavoitteet eurooppalaisen energiatehokkuuden lisäämiseksi ovat sinänsä kannatettavia, mutta nykyiset ehdotukset tavoitteisiin pääsemiseksi ovat kuntien talouden kannalta kestämättömiä.

 

Euroopan unioni uudistaa energiatehokkuutta, lämmön ja sähkön yhteistuotantoa, hankintoja ja energiapalveluja koskevia määräyksiä uudella energiatehokkuusdirektiivillä. Mikäli viime keskiviikkona annettu direktiivi hyväksytään, se tulee voimaan vuoden 2014 alusta.

 
Antti Pulkkinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *