Isot kaupungit ja teollisuuskeskukset kuluttavat eniten energiaa, kertoo  Energiateollisuus ry:n (ET) tilasto. Vähiten energiaa kuluu Ahvenanmaan pikkukunnissa.

 

Tilastossa ​Helsinki oli selvä ykkönen lähes 4 700 gigawattitunnin kulutuksellaan.

 

Merkittävimmän nousun kärkikymmenikköön sijalle seitsemän teki Tornio, jonka sähkönkulutus kasvoi 37 prosenttia – noin 2 400 gigawattituntiin. Nousun selittää ennen kaikkea teräsyhtiö Outokummun tuotannon kasvu taantumavuodesta 2009.

 

Ennen Torniota sijoilla 4-6 olivat Jämsä, Rauma ja Oulu. Kymmenen suurimman sähkönkulutuskunnan joukossa vuoden 2010 tilastossa olivat lisäksi Porvoo, Espoo ja Imatra, joka pudotti vuoden 2009 listan yhdeksännen Vantaan yhdenneksitoista.

 

Asukasluvultaan suurimpien kaupunkien ohella myös isot teollisuuskeskukset ovat perinteisesti hallinneet kuntien sähkönkäytön tilaston alkupäätä. Lähes niissä kaikissa sähkönkulutus lisääntyi viime vuonna teollisuuden elpymisen myötä. Teollisuuden osuus viime vuoden kulutuksesta olikin 49 prosenttia. Se on puolitoista prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2009.

 

Sottunga kulutti yhden gigawattitunnin

 

Sähkönkulutuksessa pienin kunta oli viime vuonna ahvenanmaalainen Sottunga. Sottungalaiset kuluttivat yhden gigawattitunnin eli miljoona kilowattituntia sähköä. Se tuli pelkästään asumisesta ja maataloudesta. Sottungan edellä olivat niin ikään ahvenanmaalaiset Kökar, Kumlinge, Lumparland ja Brändö.

 

Tilastoon on laskettu kuntien alueella tapahtunut asumisen ja maatalouden, teollisuuden sekä palvelujen ja rakentamisen sähkönkulutus vuonna 2010. Energiateollisuus ry julkisti kaikkien kuntien sähkönkulutukset nyt neljännen kerran, ensimmäinen nykymuotoisena julkistettu tilasto kuntien sähkönkulutuksesta koskee vuotta 2007.

 

Antti Pulkkinen

 

Energiateollisuus ry:n tiedote 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *