Tampereen keskustaan aiotaan rakentaa lähivuosina useita pienimuotoisia lasirakennuksia. Rakennusten suunnitteluun kutsutaan arvostettuja arkkitehteja sekä Suomesta että ulkomailta.

 
Rakennusten suunnittelussa ja toteutuksessa on tarkoitus käyttää uusinta lasiteknologiaa. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestetyn arkkitehtikilpailun työnä oli suunnitella lasipaviljonki Suomen Pankin aukiolle.
 
Kilpailun järjestivät yhteistyössä Tampereen kaupunki, Finnpark, Tampereen Yliopisto, Glaston ja GPD. Arkkitehtikilpailun tavoitteena oli tutkia ja soveltaa lasiarkkitehtuurin uusia mahdollisuuksia ja rakentaa Tampereen kaupunkikuvaan uusi korkealaatuinen maamerkki, joka on myös kohtaamispaikka tamperelaisille.
 
Kohteen on tarkoitus olla osa lasisten paviljonkien helminauhaa, joka muodostaa Tampereelle kokonaan uuden arkkitehtuuri- ja kulttuurireitin. Kaupunki uskoo, että alan edelläkävijöiden kutsuminen toistuviin suunnittelukilpailuihin tuo Tampereelle uutta näkyvyyttä.
 
Tämänvuotiseen kilpailuun kutsuttiin joukko nimekkäitä kansainvälisiä arkkitehteja: James Carpenter New Yorkista, Skidmore Owings & Merrill – toimiston San Franciscon toimiston johtaja Keith Boswell, suomalainen ALA Arkkitehdit Helsingistä sekä professori Werner Sobek Stuttgartista.
 
Kilpailun voittajaksi selvisi ALA Arkkitehtien ehdotus ”Magnolia”. Ehdotus esittää pysäköintiluolan sisäänkäyntirakennukseksi kolmiomaisista osista pyöreäksi muotoiltua viherhuonetta. Viherhuoneen sisään kilpailija ehdottaa istutettavaksi Magnolia-puuta. Kolmion malliset lasiosat on toteutettu muotissa auton tuulilasien valmistustekniikalla ja laminoitu yhteen.
 
Kilpailun tuomariston mielestä "Magnolia" saavutti ainoana ehdotuksista lasille ominaisen haurauden ja keveyden illuusion käyttäen lasin alkuperäisiä ja aitoja ominaisuuksia. Ehdotus oli tuomariston mielestä myös hyvä osoitus modernista lasiteknologiasta.
 
Antti Pulkkinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *