Kymen Bioenergia Oy:n biokaasulaitos tuottaa  puhdistamolietteestä, peltobiomassasta ja biojätteestä biokaasua maakaasuverkkoon.

​Kouvolaan rakennettu tuotantolaitos on maamme ensimmäinen kaupallisen mittaluokan biokaasulaitos, joka toimittaa biokaasua maakaasuyhtiö Gasumin siirtoverkkoon.

 
KSS Energia Oy omistaa yhtiöstä 60 prosenttia. Kouvolan kaupungin vesihuoltoliikelaitos Kouvolan Vesi on mukana 30 prosentilla ja Kymenlaakson Jäte Oy omistaa yhtiöstä kymmenen prosenttia.
 
Toukokuussa käynnistyneen biokaasulaitoksen 8 miljoonan euron investointikustannuksista jatkojalostusyksikön osuus oli 1,7 miljoonaa euroa. Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt hankkeelle tukea 2,2 miljoonaa euroa.
 
Kymen Bioenergia Oy saa ympäristölupansa mukaan vastaanottaa vuodessa 19 000 tonnia lietettä, biojätettä ja vihermassaa. Laitoksen vuotuiseksi energiasisällöksi on arvioitu 14 000 MWh eli noin tuhannen omakotitalon vuotuinen lämmitystarve. Lingottua mädätysjäännöstä laitos tuottaa vuosittain 8 700 tonnia.
 
Uusi biokaasulaitos alentaa myös Kouvolan Veden jätevedenpuhdistuksen kustannuksia.
 
– Meillä lietettä ei tarvitse kuljettaa mihinkään, kun voimala rakennettiin jätevedenpuhdistamon viereen ja se tuo kustannussäästöjä, Kouvolan Veden vesihuoltojohtaja Timo Kyntäjä toteaa tyytyväisenä.
 
Hän näkee kokeilussa kasvun mahdollisuudet jätevesialalla.
 
– Uskon, että käyttökokemusten perusteella konsepti tulee entisestään yleistymään ja kehittymään. Lietteen käsittelyn osalta työmäärä ja työvaiheet vähenevät puhdistamon päässä, kun sakeutetun lietteen kuivatuksen jatkossa hoitaa sovitusti biokaasulaitos, Timo Kyntäjä perustelee.
 
Lue lisää 14.6. ilmestyvästä Kuntatekniikka-lehdestä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *