Kuopion ydinkeskusta laajenee maanalaiseksi liiketilaksi, kertoo Savon Sanomat. Uudistuvan Alatorin alle kaavaillaan erikoisliikkeitä ja ruokapaikkoja.

Maanalaiseen kauppakäytävään mahtuu vuokrattavaa tilaa noin 1 700 neliötä, joka voidaan jakaa 30–100 neliön liike-, palvelu- ja ravintolatiloiksi.
 
Hankkeen sopimuksista neuvotellaan syksyllä siten, että rakennustyö alkaa noin vuoden päästä ja käytäväalue valmistuu vuoden 2013 alussa.
 
Alatorin sydämeksi tulee osittain ylös kauppahallin paviljonkiin avautuva avoin food court -alue. Sen vieressä on kauppahallin kellariravintola, mikä tukee tilojen pitämistä avoinna myös iltaisin.
 
Kauppakäytävästä pääsee torin ympäristön kauppakortteleihin ja pysäköintitiloihin sekä suunniteltavaan elokuvakeskukseen Carlsonin kortteliin.
 
Torin alle valmistuu yhteensä 1 350 parkkipaikkaa. Kävelykeskustan lähietäisyydellä on kaikkiaan yli 3 000 autopaikkaa, mikä on hieman enemmän kuin tulevalla Ikea-Ikanon kauppakeskuksella.
 
Pöyryn arkkitehdit ovat kaavailleet alatorin yleistiloihin raikasta väritystä, materiaalia ja valaistusratkaisua.
 
Savon Sanomien haastatteleman Pöyryn projektipäällikkö Leena Suomelan mukaan maanalaisten liiketilojen suunnittelussa vältetään käytävämäisyyttä. Tarkoituksena on saada ihmiset viihtymään.
 
Hän kuvailee ratkaisua ainutlaatuiseksi Suomessa.
 
– Muualla ei tosin ole vastaavaa toriakaan keskellä kaupunkia. Tori on oikeasti vireä kauppapaikka, joka yhdistää elinvoimaista kaupallista ympäristöä.
 
Kuopion kaupungin hankepäällikkö Leo Kosonen muistuttaa, että kauppakäytävä luo hyvän ja  lämpimän kulkuyhteyden torin ali kaupasta toiseen. Iltakäyttöä Kosonen pitää täysin mahdollisena kellariravintolan ansiosta. Käytävän varrella olisi myös pikaruokapaikkoja.
 
Maan päälläkin tapahtuu paljon, sillä torin ympäristöstä aiotaan tehdä Suomen paras kävelykeskusta vuonna 2013. Siihen kuuluu 23 korttelia.
 
(KL / Antti Pulkkinen)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *