Ekotehokkuutta saadaan käyttämällä puuta rakennusmateriaalina. Mäntyharjun 22 loma-asunnosta peräti 21 on puurakenteisia.

Ekotehokasta puurakentamisen tulevaisuutta esitellään muun muassa Aalto-yliopiston opiskelijatyönä tehdyssä Luukku-talossa, joka tuottaa vuositasolla yhtä paljon energiaa kuin kuluttaa sitä. Rakennusmateriaalina käytetty puu lisää ekotehokkuutta, sillä Luukun rakenteet ovat varastoineet 11 tonnia enemmän hiilidioksidia kuin sen rakentaminen on aiheuttanut hiilidioksidipäästöjä.
 
Messukohteissa energian ja lämmön tuottajina hyödynnetään aurinkoenergian lisäksi myös maa- ja ilmalämpöä sekä erilaisia tulisijoja.
 
Aurinkoenergiaa käytetään Luukun lisäksi Kivitasku 150 -nollaenergiatalossa ja Kastelli Luonto -loma-asunnossa. Kastelli Luonnossa on myös vesitakka, jonka avulla voi lämmittää käyttövettä tai lattialämmitykseen tarvittavaa vettä.
 
Loma-asumisen ekologisia mahdollisuuksia esitellään muun muassa Nuuna 85 S -kohteessa, jossa kodinhallintajärjestelmän avulla voi säädellä loma-asunnon lämpötilaa ja kosteustasapainoa kotoa käsin. Lomakoti Kipparissa puolestaan on mahdollista jättää talveksi kokonaan kylmilleen, sillä siinä on kosteusturvallinen massiivipuurakenne ja pakkaselle altis talotekniikka on sijoitettu hyvin eristettyihin tiloihin.
 
Loma-asuntomessualueen kohteista ainakin kymmenen kuuluu A-energialuokkaan, neljä B-energialuokkaan ja kaksi C-energialuokkaan. Neljä kohdetta lämpiää maalämmöllä, kolme aurinkoenergialla, seitsemässä on ilmalämpöpumppu ja yli puolessa on puulämmitystä.
 
– On hienoa, että myös loma-asumisen ekologisuus ja lomarakentamisen energiatehokkuus on alkanut kiinnostaa ihmisiä. Mäntyharjun loma-asuntomessualueen kohteissa on laaja kirjo lämmitysratkaisuja ja ilahduttava määrä A- ja B-energialuokassa olevia kohteita, sanoo Suomen Asuntomessujen kehitysjohtaja Pasi Hulkkonen.
 
– Luukku-talo on myös hieno lisä messutarjontaan. Luukku on todellinen edelläkävijä energiatehokkaassa rakentamisessa, mistä hyvä sijoitus Madridissa keväällä 2010 järjestetyssä energiatehokkaan rakentamisen Solar Decathlon -kilpailussa on selvä todiste, Hulkkonen jatkaa.
 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *