Turun kaupunki käynnisti vuoden alussa hankkeen, jossa selvitetään monialaisesti Turun vanhimpien ja merkittävimpien historiallisten puistojen arvoja. Tavoitteena on rakentaa kokonaiskuva kaupungin vanhimmasta ja merkittävimmästä puistokerrostumasta sekä luoda malli, jonka avulla yksittäisten puistokohteiden arvot voidaan määrittää.
 
Historiallisten puutarhojen ja puistojen arvottaminen on viime vuosina ollut kansainvälisestikin esillä. Turun kanssa samaan aikaan viheralueitaan arvottaa ja tyypittelee muun muassa Tukholma. Suomen kaupungeista historiallisia puistoja ja puukujanteitakin sisältäneen arvoympäristöselvityksen on teettänyt Helsinki.
 
Arvotekijöiden selvittäminen, arvotus ja suojelu vaativat monen alan asiantuntemusta: muun muassa historian, puutarha- ja maisemasuunnittelun, lajiston ja hoidon, usein ympäristöalankin.
Hoitotavoitteet pitäisi asettaa monialaisen keskustelun pohjalta, ettei joitakin arvotekijöitä suojella muiden kustannuksella. Myös asukkaiden ja käyttäjien puutarhoille ja puistoille antamilla merkityksillä on väliä.
 
Lue lisää 10.5. ilmestyneestä Kuntatekniikka-lehdestä.
 
 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *