Rakentamisen, remontoinnin ja asumisen messutapahtuma Asta avaa 3.–5.9.2021 Tampereen Messujen messukauden pitkän, pandemian aiheuttaman hiljaisuuden jälkeen. Asta on myös viimeisin messutapahtuma, joka Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa on järjestetty, sillä se ehdittiin pitämään tammi-helmikuun vaihteessa vuonna 2020.

Kolmipäiväinen Asta tarjoaa tietoa, tuotteita ja palveluita niin omaa kotia rakentavalle tai ehostavalle kuin rakennusalan ammattilaisille ja opiskelijoille. Vuoden 2020 Asta-messujen pääteemat olivat arjen luksus, tulevaisuuden asuminen ja remontointi. Teemat herättivät paljon mielenkiintoa, joten aiheita päätettiin jatkaa ja syventää uuteen tapahtumaan. Lisäksi uutena teemana syyskuun tapahtumassa nähdään vapaa-ajan asuminen. Näytteilleasettajakattaus ja ohjelmasisältö tukevat teemoja antaen uusia näkökulmia ja tietoa monipuolisiin aiheisiin muun muassa työnäytösten, luentojen ja puheenvuorojen kautta.

Kotiunelmia toteutetaan nyt

Poikkeusajan myötä kotonaoloaika on valtaosalla meistä kasvanut ja siten myös kotona viihtymiseen on tullut kiinnitettyä enemmän huomiota. Monella on myös ollut enemmän aikaa tehdä ehkä jo kauan kaivattuja muutoksia joko remontin, sisustamisen tai muuttamisen muodossa. Pandemia alkaa onneksi pikkuhiljaa helpottaa Suomessa, mutta kotiunelmien toteuttaminen ja suunnittelu trendaavat edelleen.

On hyvin todennäköistä, että kotiin ja siellä viihtymiseen halutaan jatkossakin panostaa aiempaa enemmän – puhumattakaan muutoksista, joita lisääntynyt etätyöskentely on koteihin tuonut. Kotikonttoreista halutaan tehdä pysyvästi viihtyisiä ja ottaa tietysti huomioon myös ergonomiset näkökulmat, jos aiemmat satunnaiset etätyöpäivät ovat kuluneet vaikkapa keittiönpöydän ääressä.

Haluaisitko sinäkin muuttaa mökille?

Uutena teemana tapahtumassa on vapaa-ajan asuminen, joka sekin on varsin ajankohtainen aihe, sillä koronapandemian myötä mökkikauppa on Suomessa vilkastunut. Kauppamäärät ovat kasvaneet viime ja tämän vuoden aikana, kun ihmiset ovat hakeneet etäisyyttä kaupunkioloihin ja vaihtelua etätyömaisemiin. Myös mökille vakituisesti muuttavien osuus on kasvanut viime vuosina ja mahdollisuus siihen tuntuu kiinnostavan monia. Asia ei kuitenkaan välttämättä ole ihan yksinkertainen tai onnistu pelkällä ilmoituksella. Prosessi monimutkaistuu, jos rakennusluvassa kiinteistö on rekisteröity vapaa-ajan asunnoksi. Tällöin joutuu hakemaan kunnalta poikkeuslupaa mökin muuttamisesta vakituiseksi asunnoksi. Päätös riippuu muun muassa kunnan mahdollisista kaavoitussuunnitelmista.

Mökin on oltava myös teknisiltä ominaisuuksiltaan vakituiseen, ympärivuotiseen asumiseen soveltuva, jolloin on huolehdittava muun muassa jäte- ja vesihuollon vaatimuksista, eristyksistä ja viemäröinnistä. Ennen mökille muuttamista kannattaa siis ensin olla yhteydessä mökkikunnan rakennusvalvontaan ja kysyä vaadittavista toimenpiteistä.

Kannattaa tulla myös Asta-messuille kuuntelemaan TV:n koti- ja mökkiohjelmista tutun Ville Heinon vinkit vapaa-ajan asunnon muuttamiseen kodiksi.

 

Asta-messut Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 3.–5.9.2021, pe–su klo 10–17

www.asta.fi