Sisäilman laatu puhuttaa etenkin vanhoissa julkisissa rakennuksissa työskenteleviä sekä vanhempia, joiden lapset viettävät päivänsä ikääntyneissä kouluissa ja päiväkodeissa. Huono sisäilma voi aiheuttaa muun muassa allergista nuhaa sekä ärsytysoireita iholla, silmissä ja hengitysteissä.

Keskustelua sisäilmasta käydään myös kunnissa ja kaupungeissa, missä saatetaan pohtia samaan aikaan useiden eri rakennusten kohtaloa. Päätökset uudisrakennuksista, vanhojen saneeraamisesta tai investointien aikatauluista eivät kuitenkaan ole helppoja eivätkä nopeita.

Asiakaspäällikkö Mika Kotro kertoo, että Cramo (Ilmanpuhdistus | CRAMO) tarjoaa kuntien ja kaupunkien helpotukseksi Ilmanputsarit-palvelua, johon kuuluu sertifioitujen Euromate-ilmanpuhdistimien toimitus, asennus ja ylläpito.

”Palvelun avulla saadaan jatkoaikaa investointipäätöksille ja oikeiden korjaustoimien valinnalle. Ilmanpuhdistimet parantavat ilmanlaatua niin paljon, että ihmiset pystyvät työskentelemään ja käymään koulua ja päiväkotia siihen saakka, että investointipäätökset on tehty.”

(kuvalähde: unsplash)

Aloite asiakkaalta

Kotro kertoo, että aloite Euromaten ilmanpuhdistimien sisällyttämisestä Cramon vuokrakalustoon tuli alkujaan Hämeenlinnan kaupungilta, missä puhdistimia oli ennestään satakunta.

”Cramossa on ollut tapana kehittää palveluita työmaille ja valmiisiin rakennuksiin asiakaslähtöisesti”, asiakaspäällikkö toteaa.

Päätös ilmanpuhdistuspalvelusta oli helppo siitäkin syystä, että Cramon kehitysryhmässä oli juuri keskusteltu erilaisista ratkaisuista ympäri Suomea velloviin sisäilmaongelmiin.

”Hämeenlinnassa, kuten monessa muussakin kunnassa ja kaupungissa, on paljon sisäilman kannalta ongelmallisia kouluja, päiväkoteja ja toimistoja. Nyt ilmanpuhdistimia on pelkästään Hämeenlinnassa noin 250.”

Palvelua päätettiin laajentaa pikimmiten ympäri Suomea. Soittokierros pariin sataan kuntaan ja kaupunkiin vuonna 2017 osoitti, että yli sata kuntaa ja kaupunkia oli kiinnostunut ilmanpuhdistuspalvelusta.

”Kontaktointi toi tietoa siitä, mitä kunnissa on meneillään, ja päätimme ottaa tällöin tehoiskun tarjontaan. Nyt meillä on jo reippaasti yli 1300 konetta ympäri Suomea, ja osallistumme useimpiin kilpailutuksiin”, Kotro kertoo.

Tutkittua tehoa

Ilmanputsarit-palvelun ilmanpuhdistimissa on kolme erilaista suodatinta. Esisuodatin nappaa ilmasta suuria hiukkasia, kuten hiuksia ja ihohiutaleita, HepaMax-suodatin suodattaa pienempiä hiukkasia ja aktiivihiilisuodatin poistaa lopuksi hajuja ja kaasuja.

Euromate-ilmanpuhdistimilla on Allergia-, iho- ja astmaliiton myöntämä allergiatunnus, jonka saaminen on edellyttänyt puolueettomia tutkimuksia laitteiden puhdistustehosta ja äänitasosta. Kotro huomauttaakin, että Cramon tarjoamat, ammattikäyttöön tarkoitetut laitteet eivät paini lainkaan samassa sarjassa yksityiskäyttöön tarkoitettujen ilmanpuhdistimien kanssa.

Vaikka palvelu auttaa puhdistamaan ilmaa, on tärkeää muistaa, että ilmanpuhdistin ei korjaa sisäilmaongelman syytä. Se ei myöskään korvaa ilmanvaihtoa, sillä ilmanpuhdistin ei vaihda rakennuksessa olevaa ilmaa, eikä tuo rakennukseen esimerkiksi happea.

”Puhdistin puhdistaa rakennuksessa olemassa olevaa ilmaa, ja parantaa tilannetta siihen saakka, että ongelmat korjataan. Kyseessä ei ole pysyvä ratkaisu.”

Ilmanpuhdistinta on useampaa eri kokoa, ja Kotro kertoo, että eniten Cramolta on vuokrattu puhdistinta, joka sopii esimerkiksi luokkatiloihin. Laitteen valinta ei kuitenkaan jää asiakkaan harteille, sillä Ilmanputsarit-palvelu kattaa ilmanpuhdistuksen koko prosessin sopivan kokoisen kaluston valinnasta asennukseen, huoltoon ja laitteen poistamiseen, kun on sen aika.

”Toimitamme oikean määrän oikean kokoisia laitteita, ja hoidamme asennuksen ja käytön opastuksen. Asiakkaan ei tarvitse tehdä mitään, sillä hoidamme myös suodatinten vaihdon automaattisesti puolen vuoden välein. Se sisältyy palveluun”, Kotro kertoo.

(kuvalähde: Euromate)

Uusin malli nyt markkinoilla

Maaliskuussa mallistoon tullut Euromaten PASS 3300-malli on suunniteltu erityisesti suuriin tiloihin. Laitteessa on perusasetuksena viisi ilmanvaihtoa tunnissa, ja ilmanvaihtojen lukumäärä vaihtelee tilassa olevien henkilöiden mukaan.

”Olemme esitelleet asiakkaille tätä uusinta tulokasta yhdessä eGate-mittauslaitteiden kanssa. Tämä sen takia, että näemme heti konkreettisesti eGaten Kombi-mittarilla, minkälaisen vaikutuksen puhdistin saa huoneilmaan, palveluiden kehityspäällikkö Mika Aalto kertoo, ja jatkaa: ”Mekin olemme huomanneet, että sisäilman puhtauden vaatimus on korostunut epidemia-vuoden aikana. PASS 3300 on todettu puhdistavan 99,995 %:ia ilmassa olevista hiukkasista ja aerosoleista. Uusi puhdistin malli pitää sisällään H14 hepa -suodattimen. Se on siis erittäin tehokas kontaminoidun ilman puhdistaja”.

Kysy lisää asiantuntijoiltamme!


Mika Kotro
asiakaspäällikkö, julkinen sektori
mika.kotro@cramo.com
p. +358 44 460 6354

 


Mika Aalto
kehityspäällikkö, palvelut
mika.aalto@cramo.com
+358 40 502 3877