Ympäristö: Ammatillista koulutusta heikennetään – viherala huolissaan ammattilaisten riittävyydestä
Viherympäristöliitto ry:n toiminnanjohtaja Taavi Forssell on huolissaan siitä, että yhteiskunnan resilienssille tärkeiden ammattilaisten koulutus vähenee. (Kuva Viherympäristöliitto)
Ammatillisen koulutuksen 120 miljoonan euron leikkaukset ja aikuiskoulutustuen lakkautus ovat aiheuttaneet merkittäviä ongelmia viheralalle. Hakija- ja opiskelijamäärät ovat monissa oppilaitoksissa romahtaneet vuoden takaiseen, opettajia on irtisanottu ja alan työnantajat, kuten kaupungit ja yritykset ovat aidosti huolissaan osaavan työvoiman saatavuudesta, Viherympäristöliitto ry. tiedottaa.
Viherala on helposti näkymätön, mutta merkittävä. Alan ammattilaiset määrittävät sen, miltä elinympäristömme näyttää, kuinka sitä rakennetaan ja miten siitä pidetään huolta. Heidän työnsä on keskeistä ilmastonmuutoksen torjunnassa, biodiversiteetin suojelussa ja hiilineutraalien kaupunkien edistämisessä. Näiden ratkaisujen laiminlyönnin tulokset ovat jo näkyvissä keskisessä ja eteläisessä Euroopassa, niin voimakkaiden lämpösaarekeilmiöiden kuin tulvimisenkin muodossa. Nämä ilmiöt voimistuvat meilläkin.
Kaupunkivihreä ei synny itsestään, vaan tarvitsemme viheralan ammattilaisia suunnittelemaan, rakentamaan ja ylläpitämään meille elintärkeää elinympäristöä. Ammatillisen koulutuksen massiiviset säästöt tarkoittavat madonlukuja alalle, joka rakentaa Suomen kestävää tulevaisuutta. Alan ammatillisiin peruskoulutuksiin hakevista opiskelijoista vain 10 % on nuoria, ensimmäistä tutkintoaan suorittavia. Vaikka ala ei ole nuorten keskuudessa vetovoimainen, aikuiset näkevät alassa ja alalle työllistymisessä paljon mahdollisuuksia.
– Nyt leikkaukset osuvat alan näkökulmasta täysin väärään paikkaan, motivoituneisiin alanvaihtajiin sekä osaamistaan työelämän tarpeisiin päivittäviin ammattilaisiin, joita työnantajat kipeästi kaipaavat ja jotka myös työllistyvät koulutuksesta hyvin, toteaa Viherympäristöliiton toiminnanjohtaja Taavi Forssell.
Luontopohjaiset ratkaisut, biodiversiteettitiekarttojen toteutus ja resilientti elinympäristö ovat asioita, joita kaupungit, yritykset ja yhteisöt tarvitsevat. On yleisesti hyväksyttyä, että nämä ovat ratkaisuja tulevaisuuden elinympäristöjen haasteisiin. Nyt olemme kuitenkin tilanteessa, jossa näiden ratkaisujen toteuttajat ovat katoamassa. Hyvä Suomen hallitus, onko meillä varaa tähän, Viherympäristöliitto kysyy.