Kaupunkikehitys: Valkeakoski sai yritykset mukaan kehittämään kaupunkia – tavoitteena viihtyisyys ja hyvinvointi
Antero Kekkosen kuntoportaat tukee valkeakoskelaisten terveyttä ja hyvinvointia. (Kuva Tommi Käppi)
Valkeakoskella toimitaan tavalla, joka nostaa suupielet hymyyn. Kaupungissa on löydetty yhteistyömalli, jossa yritykset on saatu mukaan kehittämään viihtyisämpää kaupunkia. Uudenlaisessa yhteistyössä tehdaskaupunkiin on rakennettu muun muassa hauskanpitopuisto Walklandia sekä Pirkanmaan pisimmät kuntoportaat, Valkeakosken Kauppakamariosasto kertoo.
Valkeakoskella rakennetaan yhteistyö- ja arvoverkkoa kaupungin, yritysten ja muiden organisaatioiden, jopa yksityistenkin kuntalaisten välille. Monet paikalliset yritykset ovat lähteneet mukaan toimintaan, jossa päämääränä on kasvattaa kaupungin vetovoimaisuutta sekä parantaa kaupunkilaisten hyvinvointia. Tästä esimerkkinä ovat hauskanpitopuisto Walklandia Suomen suurimman pumptrackinsa kera sekä Antero Kekkosen kuntoporrashanke.
VaBe:n toimitusjohtaja sekä aktiivinen kauppakamarilainen Markus Lehtinen kertoo, että he ovat lähteneet innoissaan mukaan yritys- ja puoluerajat ylittäviin yhteisöhankkeisiin taloudellisten realiteettiensa puitteissa.
– Näen asian siten, että myös yrityksillä ja asukkailla on vastuu elinolojen kehittämisestä. Itse asun Lempäälässä, mutta suurin osa meidän työntekijöistä asuu Valkeakoskella. Ajattelen niin, että viihtyisämpi ja aktiivisempi asuinkaupunki on etu myös meidän työntekijöille ja yksi pieni osa lisää työvoiman houkuttelemiseen Valkeakoskelle, Lehtinen toteaa.
Hauskanpitopuiston mahdollistivat yksityishenkilöt, yhdistykset ja yli 40 yritystä
Syksyllä 2022 valmistui hanke, jossa Valkeakoskelle rakennutettiin Suomen suurin pumptrack joukkorahoituksen voimin. Hanke oli ensimmäinen joukkorahoituksella toteutettu EU-rahoitteinen yhteisöhanke, jonka summasta puolet oli paikallisten yritysten, yhdistysten sekä yksityishenkilöiden rahoittamaa. Hauskanpitopuisto Walklandian pumptrack-hanke innoitti yrityksiä lähtemään tekemään hyvää koko yhteisön hyväksi. Mukaan lähti yli 40 yritystä. Hankkeen päätavoitteina ovat lasten ja nuorten hyvinvoinnin parantaminen, positiivisuuden lisääminen sekä Valkeakosken tunnettuuden kasvattaminen.
Yksi Walklandian perustajista, hotelli Waltikan yrittäjä Tomi Kuparinen liputtaa positiivisuuden puolesta.
– Lähdimme tekemään Walklandiaa vapaaehtoisvoimin ja saimme mukaan yli 40 yritystä ja yhdistystä sekä tusinoittain yksityishenkilöitä. Parasta yhteistyössä kaupungin kanssa oli molemminpuolinen aito halu saada aikaan jotain hienoa. Toivomme, että tämä into ja positiivisuus jatkuu, sanoo hotelli Waltikan yrittäjä Tomi Kuparinen.
Terveyden ja hyvinvoinnin näkökulmaan iskee myös toinen, valkeakoskelaisten yritysten osarahoittama hanke, Pirkanmaan pisimmät Antero Kekkosen kuntoportaat urheilukeskus Korkeakankaalla. Kuntoportaat ovat samalla kunnianosoitus Valkeakoskoskella suuresti vaikuttaneelle liikuntaneuvos Antero Kekkoselle.
– Molemmat hankkeista on huomioitu Etelä-Pirkanmaalla sekä valtakunnallisestikin, ja ne ovatkin saaneet aikaan paljon positiivista pöhinää. Kaupunkia kehittävistä ja viihtyisyyttä lisäävistä positiivista asioista haluamme viestiä laajemminkin, joten myös Valkeakosken Kauppakamariosasto on lähtenyt mukaan tukemaan kaupunkia muun muassa mainonnan eri keinoin, summaa majoitusalan yrittäjä Ville Virkki.