Havainnekuvassa Suomen Lantakaasu Oy:n Kiuruveden tehdas.

Suomen Lantakaasu Oy:n Kiuruvedelle nousevan biokaasulaitoksen on määrä tuottaa Ylä-Savon nautatilojen lannasta sekä muista maatalouden ja elintarviketeollisuuden sivuvirroista uusiutuvaa nesteytettyä biokaasua. Investointi kattaa biokaasulaitoksen sekä nesteytysyksikön rakentamisen. Suomen Lantakaasu Oy kertoo, että valmistavat maanrakennustyöt ovat jo päättyneet ja biokaasulaitoksen rakentaminen käynnistyy tulevana talvena. Laitos valmistuu vuonna 2026. 

Kiuruveden biokaasulaitos on osa Ylä-Savon kokonaisuutta, johon kuuluvat Kiuruvedellä sijaitsevan, teollisen kokoluokan keskitetyn nesteytetyn biokaasun tuotantolaitoksen lisäksi kolme pienempää ns. satelliittilaitosta Lapinlahdella, Sonkajärvellä ja Nurmeksessa. Yhteensä Ylä-Savon kokonaisuuden investoinnin arvo on noin 100 miljoonaa euroa, josta Kiuruveden laitoksen osuus on yli 80 miljoonaa euroa. Hankkeelle on myönnetty 19,2 miljoonaa euroa EU:n elpymis- ja palautumistukea (RRF-investointituki). Tuki on kriittinen hankkeen toteutumisen kannalta. Satelliittilaitosten lopulliset rakennuspäätökset odottavat vielä ympäristölupa- ja kaavoitusprosessien päättymistä.  

Kiuruvedelle rakenteilla oleva biokaasulaitos hyödyntää tehokkaasti lähialueen karjanlantaa. Laitos pystyy vastaanottamaan noin sadan lähialueen maatilan lantamäärät eli noin 400 tuhatta tonnia lantaa vuodessa. Lisäksi biokaasulaitos vastaanottaa hybridikokonaisuuden muilta biokaasulaitoksilta lantapohjaista paineistettua biokaasua nesteytettäväksi. Laitos nesteyttää yhteensä noin 125 GWh biokaasua vuodessa, mikä vastaa arviolta 250 raskaan liikenteen ajoneuvon vuotuista polttoainemäärää. 

– Lantabiokaasuntuotannolla on suuri merkitys raskaan liikenteen lisäksi maatalouden päästöjen vähentämisessä. Olemme solmineet sitovan toimitussopimuksen yli sadan yläsavolaisen maatalousyrittäjän kanssa, ja tämän myötä biokaasulaitokset vaikuttavat erittäin laajasti Ylä-Savon maatalouden päästöihin ja koko toimialan kehittymiseen. Kiitämme jo tässä kohtaa kaikkia näitä lukuisia maatalousyrittäjiä hankkeen mahdollistamisesta ja pitkästä alkavasta yhteistyöstä, kertoo biokaasuliiketoiminnan kehittämisestä vastaava projektipäällikkö Janika Keinänen Valiolta. 

Suomen Lantakaasu Oy noutaa lannan tiloilta ja palauttaa biokaasun tuotannossa sivutuotteena syntyvän biolannoitteen takaisin tiloille. Syötesopimuksia on allekirjoitettu jo lähes koko tarvittavasta lantamäärästä, mutta vielä mahtuu muutamia uusiakin tiloja lannantoimittajiksi. Maatalousjätettä voidaan noutaa kaikenkokoisilta ja eri tuotantosuuntien tiloilta laitoksen lähialueelta. Laitoksessa valmistettu nesteytetty biokaasu jaellaan St1:n jakeluverkoston kautta raskaan liikenteen polttoaineeksi. Biokaasulaitoksen toimittajaksi on valittu Lundsby Renewable Solutions A/S. 

Suomen Lantakaasu noutaa lannan lähialueen nautatiloilta ja paluttaa niille tuotannossa syntyvän ravinteikkaan biolannoitteen.

 

– Etenkin raskaassa liikenteessä biokaasu on tärkeä ratkaisu päästöjen vähentämiseen, koska raskasta liikennettä on vaikea kokonaan sähköistää, sanoo St1 Biokraftin Head of Growth Matti Oksanen.

– Biokaasun tuotantoa pystyttäisiin Suomessa kasvattamaan merkittävästi. Me toivomme, ettei poukkoilevalla politiikalla ja jakeluvelvoitteen muutoksilla hukattaisi biokaasun tuotantoon suunniteltuja investointeja ja mahdollisuutta hyödyntää tätä kotimaista päästövähennyskeinoa.

Suomen Lantakaasu Oy:n tavoitteena on yhteensä yhden terawattitunnin uusiutuvan liikennepolttoaineen tuotanto. Kiuruveden keskuslaitoksen ja satelliittilaitosten lisäksi yhtiö rakentaa lähes vastaavan suuruista keskuslaitosta Nurmoon sekä selvittää uusia keskuslaitospaikkoja Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan alueella.  

Suunnitteilla olevat hankkeet kattavat jo lähes puolet Suomen Lantakaasun yhden terawattitunnin kokonaistavoitteesta. Suomen kansallinen biokaasutavoite vuoteen 2030 mennessä on neljä terawattituntia. 

Investoinnilla on myös merkittävä työllistävä vaikutus Itä-Suomen seudulle. Biokaasulaitokseen syntyvien työpaikkojen lisäksi hanke työllistää alueella rakennusalan ja logistiikan osaajia. 

Hankkeelle on myönnetty 19,2 miljoonaa euroa NextGenerationEU-rahoitusta. 

 

Otsikkoa muokattu 12.11.klo 13:23: lisätty sana lannasta

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *