SRV asetti maanpäällisten avolouhintatöiden toteuttajan Destian tilauskieltoon Laakson yhteissairaalan työmaalla sattuneen räjähdysonnettomuuden seurauksena. (Kuvituskuva Timo Kuukkanen)

Laakson työmaalla Helsingissä tapahtui perjantaina 9.8. räjähdysonnettomuus, jossa loukkaantui kaksi ihmistä työmaalla ja useita autoja sekä joitakin läheisten talojen julkisivuja vaurioitui kivien lennettyä työmaan ulkopuolelle. Perjantaina tapahtuneen räjähdyksen jälkeen SRV on maanantaina asettanut maanpäällisten avolouhintatöiden toteuttajan Destian tilauskieltoon asutuskeskuksissa suoritettavien louhintatöiden osalta, SRV tiedottaa. SRV on jo aiemmin antanut Laakson yhteissairaalan hankkeen päätoteuttajana vaaratilanteiden johdosta toimijalle kaksi varoitusta sekä esittänyt allianssin johtoryhmälle toimijan vaihtamista.

Perjantaina tapahtunut onnettomuus on tapahtunut maanpäällisissä avolouhintatöissä varsinaisten räjäytystöiden jälkeen. Ensimmäisten selvitysten mukaan vaikuttaa siltä, että aiemmasta louhinnasta räjähtämättä jäänyt panos on räjähtänyt, kun kaivinkoneella on irrotettu räjäytystöiden jälkeen kiviä kalliosta.

– Asian selvitys on meillä ja viranomaisilla vielä kesken, eli meillä ei ole itse onnettomuudesta tai sen syistä lisää kerrottavaa. Otamme onnettomuustutkinnan ja työmaan turvallisuuden hyvin vakavasti, SRV:n toimitusjohtaja Saku Sipola sanoo.

– Mitä tulee asettamaamme hankintakieltoon, meillä ei ollut tässä hetkessä muuta vaihtoehtoa hankkeella tapahtuneet aiemmat vaaratilanteet huomioiden. SRV:llä on pitkä kokemus rakentamisesta tiiviissä kaupunkikeskuksissa, eikä toistuvia vaaratilanteita ole sattunut muissa hankkeissa, eli Laakson sairaalatyömaan tilanne on täysin poikkeuksellinen.

Aiemmat vaaratilanteet käsitelty yhteistyössä viranomaisten kanssa

Laakson Yhteissairaalan työmaan infratöistä vastaavan alaurakka-allianssin työt on jaettu maanpäällisiin ja maanalaisiin töihin. Maanalaisten töiden palveluntuottajana toimii SRV Infra Oy.

Maanpäällisten töiden palveluntuottajana toimii Destia Oy. Maanpäällisten louhintojen räjäytystöiden yhteydessä on tapahtunut vuonna 2023 vakavuusasteeltaan erilaisia vaaratilanteita, joista on aiheutunut mm. materiaalisia vahinkoja. SRV on päätoteuttajana suorittanut vaaratilanteista tutkinnat ja ilmoittanut vaaratilanteista AVI:lle, joka on suorittanut omat tutkintansa. Tapahtumien seurauksena SRV on antanut palveluntuottajalle toimintamallinsa mukaisesti suullisen varoituksen toukokuussa 2023 tapahtuneen vaaratilanteen jälkeen ja kirjallisen varoituksen kahden syksyllä tapahtuneen vaaratilanteen jälkeen lokakuussa 2023.

Marraskuussa sattuneiden kahden uuden vaaratilanteen jälkeen päätoteuttajana toiminut SRV on päätynyt joulukuussa 2023 esittämään allianssin johtoryhmälle maanpäällisten louhintatöiden toteuttajan vaihtamista. Useista muista rakennusurakkamuodoista poiketen allianssihankkeissa päätoteuttaja ei tee yksin päätöksiä eri alihankkijoiden valinnoista, vaan merkittävämmät päätökset tehdään allianssin johtoryhmässä. Laakson yhteissairaalan Allianssin johtoryhmässä on edustus tilaajalta eli Kiinteistöosakeyhtiö Laakson yhteissairaalalta, ja sen omistajilta Helsingin kaupungilta ja HUSilta, suunnittelijaosapuolilta ja päätoteuttajalta eli SRV:ltä. Johtoryhmä näki tuolloin parempana ratkaisuna kehittää työmaan turvallisuusjohtamista edelleen Destian kanssa, kuin uuden toimijan perehdyttämisen suuren työmaan toimintaan.

Työmaan maanpäälliset louhintatyöt on keskeytetty perjantain onnettomuuden jälkeen, pois lukien valmiiksi panostetun yhden kentän räjäytystyö, joka on suoritettava tällä viikolla turvallisuussyistä. Onnettomuuden tutkinta jatkuu yhteistyössä viranomaisten kanssa työmaan turvallisuuden varmistamiseksi. Samanaikaisesti työmaan talonrakennustyöt jatkuvat.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *