Antti Ylisassin ja Anna Kuukan kierrätystekstiilistä valmistettu Linnut-akustiikkakonsepti voitti tekstiili-innovaatioiden suunnittelukilpailun Lahdessa. (Konseptikuva)

Lahden kaupungin järjestämä tekstiilikierrätyksen innovaatiokilpailu keräsi yli 40 kilpailutyötä. Monialainen raati valitsi voittajaksi työn Linnut, joka tarjoaa ratkaisun ajankohtaiseen huolenaiheeseen, melusaasteeseen. Rihmat kiertoon -suunnittelukilpailun tavoitteena oli löytää lisää käyttötarkoituksia poistotekstiilille.

Viidesosa eurooppalaisista altistuu sellaisille pitkän aikavälin melutasoille, jotka ovat haitallisia heidän terveydelleen. Tämä tarkoittaa yli sataa miljoonaa ihmistä Euroopassa. Antti Ylisassin ja Anna Kuukan Linnut-akustiikkakonsepti tarjoaa ratkaisun meluhaasteeseen ja samalla kotiuttaa voiton Rihmat kiertoon -suunnittelukilpailussa.

– Oli hienoa nähdä näin korkeatasoista luovuutta ja ammattitaitoa osallistujilta ympäri maata. Voittanut konsepti teki vaikutuksen tuomareihin ainutlaatuisella yhdistelmällä estetiikkaa, toiminnallisuutta ja kestävyyttä. Se ilmentää hyvin sitoutumista kiertotalouteen ja tukee missiota tekstiilien uudelleenkäytössä, kertoo Veera Hämäläinen, Lahden kaupungin viestintäjohtaja.

Poistotekstiilejä hyödyntävät innovaatiot ovat yhteiskunnallisesti merkittäviä, sillä jokaista suomalaista kohden sekajätteeseen päätyy vuosittain noin kolme kiloa poistotekstiilejä.

Inspiraatiota Suomen luonnosta

Rihmat kiertoon -suunnittelukilpailun voittajaksi valittu Linnut-konsepti esitteli julkisiin tiloihin ja kodinsisustukseen soveltuvan akustiikkaratkaisun, jonka materiaalina on kierrätyskuidusta valmistettu akustiikkalevy.

– Halusimme tuoda tarinallisuutta ja elämyksellisyyttä erilaisiin tiloihin. Hahmona lintu linkittyy monenlaisiin myytteihin ja taruihin edustaen vapautta, rauhaa ja henkisyyttä. Lintujen sanotaan olleen läsnä maailman luomisen aikana. Tämä konsepti pyrkii puolestaan varmistamaan, että planeettamme säilyy ylikuormitukselta tuleville sukupolville, kertovat voittajat Antti Ylisassi ja Anna Kuukka.

Voittajatyö nostaa poistotekstiilin arvoa

Tuomareiden kommenteissa kiiteltiin teoksessa yhdistyviä esteettisiä ja innovatiivisia arvoja, ja sitä, että se oli sekä tuotannon ja hyödyn näkökulmasta ajankohtainen ja tarpeellinen. Tulevaisuudessa tuomaristo toivoo näkevänsä tästä konseptista lisää erilaisia värejä ja muotoja.

– Hiljaisuus on modernin pyhiinvaelluksen muoto. Tutkimukset osoittavat, että melu rasittaa psykososiaalisesti ihmisen psyykettä, eikä melusaaste ole vähenemään päin. Näimme melusaasteeseen pureutumisen arvokkaana, sanoo Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä.

– Akustiikka on nykypäivänä iso ongelma, sillä istumme jatkuvasti tiloissa joissa on melua. Linnut-konsepti on lennokas ratkaisu jokapäiväiseen ongelmaan, sanoo työelämäprofessori Sami Sykkö (LUT).

– Voittaja sai pisteitä myös niin sanotusta upcycling-ajattelusta. Teoksessa ilmeni poistotekstiilin arvonnousu kiertotalouden näkökulmasta. Käytännössä vanhat tekstiilit nousevat arvossaan, kun niitä hyödynnetään tässä ratkaisussa, sanoo Minna Cheung, LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin puettavan muotoilun lehtori.

Tuomaristoon kuuluivat myös kalustesuunnittelun lehtori Harri Kalliomäki (LAB), vastaava luova johtaja Laura Paikkari (TBWA\Helsinki) ja ympäristökoordinaattori Jenni Rahkonen (Lahden kaupunki).

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *