Biomassan saatavuuden varmistaminen uusien investointien tarpeisiin on edellytys metsäalan kasvulle, sanoo ministeri Kimmo Tiilikainen. (Kuva: Valtioneuvosto / Sakari Piippo)

Julkisia varoja kohdennetaan lähivuosina noin 50 miljoonaa euroa puuperäisten tuotteiden kehittämiseen.

Biotalous ja puhtaat ratkaisut on yksi hallituksen strategisista painopistealueista. Metsiin perustuvaa biotalouteen panostetaan erityisesti kärkihankkeessa Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä, jolla edistetään puun markkinoille tuloa, uusien tuotteiden ja palveluiden sekä innovaatioiden käyttöönottoa.

– Suomi tarvitsee talouskasvua uusista puuperäisistä tuotteista, kuten nestemäisistä biopolttoaineista, ympäristöystävällisistä tekstiileistä, biokomposiiteista ja vaikkapa lannoitteista, toteaa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, kesk., maa- ja metsätalousministeriön tiedotteessa.

Julkisella rahoituksella nopeutetaan uusien tuotteiden kehitystyötä ja kaupallistamista.

– Metsäalan kilpailukyvystä tulee kuitenkin huolehtia kokonaisuudessaan, sillä toimijoiden omat panostukset uusien tuotteiden kehitystyöhön rahoitetaan nykyisten tuotteiden tuloilla, ministeriön tiedotteessa sanotaan.

Rahojen kohdentamisen toimeenpanooon osallistuvat MMM:n lisäksi ympäristöministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö sekä valtiovarainministeriö. Maa- ja metsätalousministeriön vastuualueella on erityisesti puun markkinoille tulon edistäminen.

Tiilikaisen mukaan biomassan saatavuuden varmistaminen uusien investointien tarpeisiin on edellytys metsäalan kasvulle.

– Puun markkinoille tuloa edistetään toimilla, jotka nostavat metsätilan keskikokoa ja vauhdittavat metsätilojen sukupolven vaihdoksia. Samalla kannustetaan yrittäjämäisen metsätalouden harjoittamiseen, ministeriön tiedotteessa sanotaan.

– Verolainsäädäntöön tehtävien muutoksien on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2017 alusta. Metsätietojärjestelmää ja sähköisiä palveluita kehitetään, mikä myös vahvistaa puun tarjontaa. Metsävaratiedon tehokkaampaan hyödyntämiseen sekä sähköisten palveluiden kehittämiseen panostetaan yhteensä 13 miljoonaa euroa ja työ on jo käynnissä.

Muita merkittäviä toimenpiteitä ovat puurakentamisen edistäminen säädöksiä ja rakentamismääräyksiä purkamalla, metsäteollisuuden investointien ja mekaanisen metsäteollisuuden edistäminen sekä biotalouden tutkimus- ja innovaatio-ohjelmat.

Hallituksen Biotalous ja puhtaat ratkaisut -painopistealueen kärkihankkeiden esittely TEM:n verkkosivuilla

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *