Norja ja Ruotsi ovat napit vastakkain jätteen hyödyntämisessä, kertoo Yle. Norja syyttää ruotsalaisia jäteyhtiöitä liian ankarasta kilpailusta, jolla on haitallisia vaikutuksia niin ympäristöön kuin liiketoimintaankin.

Ruotsissa jätteenpoltto on suurta liiketoimintaa, eikä maan omat jätteet enää riitä kattamaan kaikkien jätteenpolttolaitosten kapasiteettia. Ruotsiin tuodaankin jatkuvasti valtavia määriä yhdyskuntajätettä poltettavaksi. Jätteestä on tullut arvokas hyödyke, josta polttolaitokset kilpailevat.

Naapurimaassa Norjassa on myös polttolaitoksia, mutta Norjassa jätteestä maksetaan Ruotsia huonommin, joten joka päivä kymmenet rekat kuljettavat norjalaisjätteitä Ruotsiin poltettavaksi.

Toiminta on saanut epäterveitä piirteitä, kertoo uutistoimisto AFP:n selvitys. Esimerkiksi Länsi-Norjassa sijaitsevasta Vossin kaupungista ei viedä jätteitä sadan kilometrin päässä sijaitsevaan Bergenin polttolaitokseen, vaan 800 kilometrin päähän Jönköpingiin Ruotsissa.

Koska suuri osa Norjan jätteistä päätyy Ruotsiin, Norjan polttolaitoksille on laivattava jätettä Britanniasta. Ruotsalaisten hinnoittelupolitiikka ja suurten jäteyhtiöiden toiminta estävät myös ympäristöystävällisten alueellisten lämpökeskusten kehittymisen, norjalaiset nurisevat.

YLEn uutinen aiheesta

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *