Vantaan Energian lämpövarasto louhitaan Kehä III:n alle Tikkurilan kaakkoispuolelle. (Kuva Vantaan Energia Oy)

Aluehallintovirasto myönsi ympäristöluvan Vantaan Energia Oy:n lämmön kausivarastoinnin maanalaisen rakentamisen aikaista melua aiheuttavalle toiminnalle, Aluehallintovirasto kertoo. Toiminnasta aiheutuvalle melulle asetettiin raja-arvoja ja meluvaikutuksia edellytetään tarkkailtavaksi koko rakentamisen ajan.

 

Kausivarastointihankkeessa louhitaan Vantaan Kuusikon-Variskallion alueelle kallioluolasto syvälle kallioperään. Kallioluolastoon säilötään vettä, johon saadaan varastoitua energiaa kaukolämpökierron avulla. Lämmön kausivaraston louhintatilavuus on kokonaisuudessaan noin 1 200 000 m3. Rakennustyöt kestävät noin viisi vuotta, ja louhinnan kokonaiskesto on siitä noin kolme vuotta. Eniten melua aiheuttava tunnelin rakennusvaihe kestää noin 6 kuukautta.

Toiminnan luvanvaraisuus perustuu rakennustöistä aiheutuviin melupäästöihin. Maanalaisten töiden suurimpia melulähteitä ovat kallion poraus, räjäytykset, rusnaus, louhoksen tuuletus ja louheen kuljetus. Ympäristöluvassa annetuilla meluraja-arvoilla sekä tarkkailua koskevilla määräyksillä rajoitetaan ja selvitetään toiminnasta aiheutuvia ympäristövaikutuksia.

Vantaan Energia Oy on velvoitettu tiedottamaan lähialueen asukkaita vähintään kuukausittain mm. rakennustöiden etenemisestä, eri työvaiheiden kestosta sekä mahdollisesta yöaikana tai viikonloppuna tehtävästä porauksesta ja rusnauksesta. Aluehallintovirasto on myös määrännyt, että Vantaan Energia Oy:llä on käytössään menettelytavat, joilla varmistetaan, että mahdolliset asukaspalautteet ja valitukset otetaan vastaan ja niihin reagoidaan riittävän nopeasti.

Aluehallintovirasto myönsi luvan aloittaa toiminta mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

Vantaan Energia laittoi lupahakemuksen vireille 1.3.2024, ja hakemus pääsi vihreän siirtymän etusijamenettelyyn. Lupapäätös on nähtävillä Vesi- ja ympäristölupien tietopalvelussa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *