Ilmasto: Kunnianhimoiset ilmastotavoitteet Euroopan yhteinen etu
Suomessa on runsaasti tarjolla puhdasta ja globaalisti kilpailukykyistä sähköä. (Kuva Suomen Tuulivoimayhdistys ry)
Kansainvälisen ilmastosopimuksen osapuolikokouksen lähestyessä EU:n ilmastoministerit keskustelevat yhteisestä linjasta neuvottelupöydässä. Kunnianhimoiset kansainväliset ilmastotavoitteet ovat Suomelle ja suomalaisille yrityksille hyväksi. Siksi EU:n pitää olla niitä neuvottelemassa ja samalla huolehtia siitä, että eurooppalainen teollisuuspolitiikka on puhdasta, Energiateollisuus ry kertoo.
EU on fossiilisten polttoaineiden ja raaka-aineiden osalta hyvin riippuvainen EU:n ulkopuolisista maista. Aiemmin riippuvuus oli raskainta Venäjästä, mutta sodan sytyttyä raaka-ainevirrat tulevat muista maista. Tämä on kriisin aikana ollut väistämätöntä ja välttämätöntäkin.
– Monissa Euroopan maissa on kuitenkin houkutus jäädä jumiin fossiilisiin. Helposti kuvitellaan että uusi teollisuuspolitiikka tarkoittaisi ilmastotavoitteista joustamista, toteaa Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä huolestuneena.
Eurooppalainen tulevaisuus on rakennettava omien resurssien varaan. Eurooppalainen kilpailukyky ja talous eivät voi pitkällä aikavälillä rakentua edes ystävällisistä kumppanimaista tuotujen fossiilisten polttoaineiden ja raaka-aineiden varaan. Ne ovat Eurooppaan kuljetettuna aina kalliimpia kuin lähtömaissa.
Suomessa on saatavilla runsain mitoin resursseja, joilla fossiiliset raaka-aineet ja polttoaineet voidaan korvata. Näitä ovat puhdas ja globaalisti kilpailukykyinen sähkö, kestävää uusiutuvaa alkuperää oleva hiilidioksidi, runsaat vesi- ja muut luonnonvarat sekä korkea teknologiaosaaminen.
– Eurooppalainen ja globaali politiikka, joka tasoittaa kansainvälistä kilpailuympäristöä sekä parantaa EU:n resilienssiä, on Suomelle valtava mahdollisuus, Jukka Leskelä toteaa.
Ministerit ja muut päättäjät sekä EU- että kansainvälisellä tasolla tulevat keskustelemaan siitä, tuleeko uusiutuvan energian kapasiteetti moninkertaistaa ja kuinka paljon tarvitaan uusia ydinvoimalaitoksia.
– Tämä keskustelu on relevanttia vain, jos näillä poliittisilla lausunnoilla tai sitoumuksilla saadaan globaalia kunnianhimoa edistettyä, toteaa Energiateollisuuden EU-edunvalvontapäällikkö Antti Kohopää.
– Mikäli näin ei ole, keskustelu tulisi siirtää marginaaleihin.
EU:n kilpailukyvyn, Suomen ja energia-alan näkökulmasta olennaisinta on kunnianhimon taso sekä se, että voimme käyttää avoimesti kaikkia olemassa olevia ja tulevia päästöttömiä teknologioita.
Ympäristöministerit valmistautuvat ilmastokokoukseen 14.10. neuvostossa. Valmistautuminen on myös valtioiden päämiesten agendalla huippukokouksessa 17.–18.10.