Helenin Salmisaaren voimalaitos. (Kuva Suomen Ilmakuva Oy)

Helen Oy ja Aalto-yliopisto käynnistävät yhteistyön älykkään energiajärjestelmän kehittämiseksi. Yhteistyön aloittava kaksivuotinen hanke keskittyy uudenlaisten tekoälyratkaisujen hyödyntämiseen energiantuotannon, -jakelun ja -kulutuksen optimoimisessa. Yhteistyön tulosten odotetaan tuovan kuluttajille hyötyjä jo lähitulevaisuudessa, Helen kertoo tiedotteessaan.

Helen tarjoaa tutkijoille ja opinnäytetyön tekijöille mahdollisuuden pureutua käytännön ongelmiin energia-alan toimintaympäristössä. Aalto-yliopisto tuo yhteistyöhön laajan osaamisensa tekoälymenetelmien kehittämisessä ja käyttämisessä. Yhteistyössä tavoitellaan molemminpuolista osaamisen kehittymistä.

– Helenille on tärkeää olla edelläkävijä energiajärjestelmän digitalisaatiossa. Tekoäly tarjoaa uusia mahdollisuuksia energian tuotannon ja kulutuksen optimointiin, mikä on välttämätöntä vihreän siirtymän toteutumiselle. Tämän yhteistyön avulla viemme sekä Helenin että koko Suomen energiajärjestelmää kohti entistä tehokkaampaa ja kestävämpää tulevaisuutta. Asiakkaan näkökulmasta tämä tarkoittaa paitsi maailman toimivinta energianjakelua, myös kilpailukykyisiä hintoja, sanoo Helenin digitaalisista ratkaisuista vastaava johtaja Tuomas Teuri.

– Aalto-yliopisto ja sen eri tieteenaloja ja tekoälyn tutkimusta yhdistävä House of AI -keskus tuovat hankkeeseen vahvan akateemisen panoksen. Energiajärjestelmän kehittäminen tarjoaa paljon kiintoisia tutkimusongelmia, ja tällä alueella pystytään nopeasti yhdistämään menetelmien kehittäminen ja niiden soveltaminen. Energiasektorin kysymysten tarkastelu on hyvä esimerkki siitä, miten kehittyneitä laskentamenetelmiä ja tekoälytekniikoita voidaan käyttää kestävyyshaasteiden ratkaisemisessa, kertoo Aalto-yliopiston tietotekniikan professori Heikki Mannila.

Yhteistyön odotetaan tuovan uusia innovaatioita, jotka tukevat myös kansallisia pyrkimyksiä vahvistaa Suomen asemaa teknologian edelläkävijänä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *