Helen käynnistää pienydinvoimalan käyttöönottoon tähtäävän hankkeen. Kuva Helenin Mustikkamaan luolalämpövarastosta. (Kuva Katri Tamminen)

Helen Oy on asettanut tavoitteekseen rakentaa pienydinvoimalaitos Helsingin lämmöntuotantoon. Yhtiö on aloittanut ydinenergiaohjelman, jonka ensimmäisessä vaiheessa Helen neuvottelee mahdollisten osakaskumppaneiden kanssa, arvioi laitostoimittajia sekä kartoittaa laitospaikkoja. Ohjelman ensimmäisen vaiheen on määrä valmistua vuonna 2026.

Helenin päätös ryhtyä selvittämään ydinenergian mahdollisuuksia juontuu yhtiön tavoitteeseen energiantuotannon polttamattomuudesta 2030-luvun aikana. Tämän toteuttamiseksi tarvitaan tasainen, varma sekä sähköstä riippumaton lämmönlähde, joka voidaan sijoittaa kaukolämpöverkon ulottuville. Helenin ydinenergiaohjelma arvioi koeteltuihin ratkaisuihin perustuvia pienreaktoreita, joiden avulla voidaan tuottaa pelkkää lämpöä tai sähköä lämmön ohessa.

– Polttamattomuustavoitteemme edellyttää päättäväisiä toimenpiteitä kaikkien puhtaiden tuotantomuotojen valjastamiseksi osaksi energiajärjestelmäämme. Olemme päättäneet edetä ydinenergiaohjelman kanssa määrätietoisesti ja mahdollisimman nopeasti, tiedostaen, että kyseessä on vuosien hanke. Kaiken osuessa kohdilleen meillä on jo 2030-luvun alkupuolella ensimmäinen pienreaktori tuottamassa lämpöä helsinkiläisille, sanoo Helenin toimitusjohtaja Olli Sirkka.

Ilmastonmuutoksen ja energiakriisin myötä Helenin toimintaympäristö on ollut viime vuosina isossa murroksessa. Tämä ei kuitenkaan ole saanut Heleniä tinkimään hiilineutraalisuus- tai polttamattomuustavoitteistaan.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Kaiken epävarmuudenkaan keskellä meillä ei missään vaiheessa ole ollut epäselvyyttä siitä, että ilmastonmuutos pitää saada hallintaan. Käytännössä se tarkoittaa kaikkien puhtaiden tuotantomuotojen ottamista mukaan energiapalettiin. On hyvä tunnustaa, että kaikki ei kuitenkaan ole omissa käsissämme, vaan murros vaatii paljon onnistumisia myös päättäjiltä ja teknologian kehittäjiltä. Käynnissä olevan ydinenergialain ja viranomaissäännösten uudistusten odotankin mahdollistavan ydinvoiman tuomisen osaksi Helsingin lämmöntuotantoa, Sirkka sanoo.

 

Otsikkoa muokattu 16.9. klo 7:45

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *