Helen rakentaa sähkökattilalaitoksen Hanasaaren energiakortteliin käytöstä poistetun kivihiililaitoksen edustalle. (Kuva Helen/ Suomen Ilmakuva Oy)

 Helen Oy rakentaa Hanasaaren energiakortteliin Suomen suurimman sähkökattilalaitoksen ja sen yhteyteen kahdesta yksiköstä koostuvan lämpöakun. Rakennustyöt alkavat keväällä 2025 ja laitoskokonaisuus otetaan käyttöön lämmityskaudella 2026–2027, Helen Oy kertoo tiedotteessaan.

Sähkökattilalaitos on kapasiteetiltaan 200 MW. Se koostuu neljästä 50 MW:n sähkökattilasta. Laitoksen viereen rakennettava lämpövarasto käsittää kaksi noin 40 metrin korkeuteen kohoavaa lämpöakkua, joiden yhteenlaskettu kapasiteetti on 1000 MWh. Sitä voidaan sekä purkaa ja ladata 100 MW:n teholla. Lämmöntuotantokokonaisuuden merkittävänä etuna on sen tuoma jousto lämmön- ja sähköntuotantosektoreiden välille, mikä antaa suojaa energian hintaheiluntaa vastaan.

– Yhtenä kokonaisuutena toimivalla laitoksella pystytään hyödyntämään tehokkaasti sähkömarkkinoiden volatiliteettia varastoimalla sähköä edullisemmilla spot-hinnoilla, ja tarjota se lämpönä kilpailukykyiseen hintaan asiakkaillemme. Toisaalta lämpövarastoa on mahdollista myös purkaa, jolloin sillä voidaan tasata kaikkein korkeimpia sähkön spot-hintoja. Laitoksen tuotanto on kaiken lisäksi ilmastoystävällistä, kun sen hyödyntämä sähkö tuotetaan CO2-vapaasti, summaa Helenin investoinneista vastaava johtaja Juhani Aaltonen.

Uudiskohde rakennetaan Hanasaaren käytöstäpoistetun voimalaitosrakennuksen edustalla sijaitsevaan energiakortteliin. Viime vuonna kaavan saaneessa korttelissa sijaitsee valmiiksi muitakin energiantuotannon laitoksia.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kohteen maanrakennustyöt alkavat keväällä 2025, ja varsinaiset rakennustyöt saman vuoden syksynä. Kokonaisuuden käyttöönotto tapahtuu aikataulun mukaan lämmityskaudella 2026–2027.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *