Nurmijärven Klaukkala saa kävyn muotoisen vesitornin näkyvälle paikalle korkean mäen päälle. (Havainnekuva arkkitehti Risto Ala-aho, FCG Finnish Consulting Group)

Nurmijärven Klaukkalan vesitorni sijaitsee luonnonkauniilla kalliometsäalueella Klaukkalan keskustassa. Vesitornin kukkula on Klaukkalan asukkaiden suosima virkistysalue ja kohoaa korkealle näkyen kauas maisemakuvassa. Alueella asuu muun muassa liito-oravia ja alueelta löytyy muita luontoympäristön arvoja.

Vesitornin on suunnitellut FCG Finnish Consulting Group. Nurmijärven Veden ohjausryhmä valitsi vesitornille Käpy-version kolmesta ehdotuksesta. 

– Käpyteemainen vesitorni ympäristötaiteen omaisella muodollaan kertoo paikan metsähengestä ja ilahduttaa virkistysalueen kävijöitä sekä tornia kauempaakin tarkastelevia, kertoo FCG:n kaupunkikehitysjohtaja, arkkitehti SAFA Arja Sippola, jonka alkuperäinen idea valittu vesitorniteema oli. Muut ehdotukset olivat Timantti ja Metsä. 

Vesitornin rakenne on yksinkertainen, sillä käpymäisen verhorakenteen takana on perinteinen sienimäinen tornirakenne. Vesitornin julkisivu runkoineen on tarkoitus tehdä Corten-teräksestä. Suomujen mitoitus on optimoitu alkuperäisen Corten-levyn maksimimitoista.

Säänkestävän materiaalin pinnalle muodostuu ulkoilmassa hapettuessa kerros, joka pitää pintakerroksen alaiset rakenteet kunnossa.  Pintakerros muuttuu muutaman vuoden kuluessa ruosteen väriseksi. Vesitornin runkorakenne on teräsbetonia, josta suuri osa on tarkoitus valaa paikan päällä. 

FCG:n tekemän Klaukkalan vesitornin laajan yleissuunnitelman kuntalaisille näkyvin osa on näyttävä ja omaperäinen julkisivu. Suunnittelutyön projektiryhmä koostui arkkitehdistä, projektiarkkitehdistä sekä rakenne- ja vesihuoltosuunnittelijoista. 

Havainnekuvat julkaistiin samalla, kun uuden vesitornin asemakaavaluonnos tuli julkiseksi.  

– Oli rohkaisevaa saada innostunutta palautetta asiakkaalta eli Nurmijärven Veden edustajilta jo suunnittelutyön aikana, Sippola jatkaa. 

Klaukkalassa on tarkoitus aloittaa rakennustyöt vuonna 2025. Uuden vesitornin pitäisi valmistua vuoden 2026 loppuun mennessä. 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *