Metrojuna Länsimäentien sillalla Mellunmäen metroaseman vieressä. (Kuva Rakennuttajatoimisto HTJ /Kaupunkiliikenne Oy)

Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy tiedottaa useista metroverkon perusparannuksista. Jotta kesän metrokatkojen aikana saadaan tehtyä mahdollisimman monta parannusta, useita hankkeita keskitetään toteutettavaksi saman liikennekatkon aikana. Tällä pyritään vähentämään matkustajille töistä aiheutuvaa haittaa.

Kesän 2024 metrokatkon ajankohdat

•    Rautatientori 3.6.–1.9. (viikot 23–35)
•    Mellunmäki 3.6.–8.9. (viikot 23–36)
•    Kontula 24.6.-4.8. (viikot 26–31)
•    Myllypuro 8.7.-4.8. (viikot 28–31)

Rautatientorin metroasema

Rautatientorin metroaseman paloturvallisuushanke katkaisee metroliikenteen Rautatientorin metroaseman läpi ja sulkee aseman 3.6.-1.9. Tällöin metron pääteasemat keskustassa ovat idästä Helsingin yliopisto ja lännestä Kamppi.

Länsimäentien silta, Mellunmäki

Mellunmäen metroaseman vieressä sijaitseva Länsimäentien silta peruskorjataan kesän metrokatkon aikana. Työt ovat käynnistyneet sillan alapuolisilla töillä jo maaliskuun lopussa. Metroliikenne katkaistaan Mellunmäessä 3.6. alkaen, jolloin työt siirtyvät sillan päälle.

Perusparannuksessa uusitaan sillalla kulkevaa tekniikkaa, kuten radan pintarakenteet ja kaapelikanavat. Sillan vedeneriste uusitaan, jolla estetään kosteuden pääseminen sillan rakenteen sisälle ja näin ollen estetään rakenteen vaurioituminen.

Sillan kannelta on otettu näytteitä radan ollessa toiminnassa, mutta sillan todellinen kunto selviää, kun rata puretaan. Korjaukset pyritään tekemään pitkäikäisillä suunnitteluratkaisuilla, jotta sillan elinikä olisi mahdollisimman pitkä.

Idän metrokatko laajenee kesäkuun lopussa

Itäisen metrohaaran parannushankkeet jatkuvat kesä-heinäkuussa myös Alakiven ja Mustapuronpolun alikäytävien korjaamisella ja Kontulan metroaseman laituritason perusparannuksella. Myös nämä hankkeet vaativat metroliikenteen katkaisua töiden ajaksi.
Metron pääteasema Mellunmäen haaralla on 3.6. alkaen Kontulassa, 24.6. alkaen Myllypurossa ja 8.7. alkaen Itäkeskuksessa.

Aalto-yliopiston metroaseman sisäänkäynti

Myös Aalto-yliopiston metroaseman Tietotien sisäänkäynti on suljettuna huoltotöiden takia 3.6. lähtien noin viiden viikon ajan. Se otetaan jälleen käyttöön tämänhetkisen arvion mukaan 8.7. alkavalla viikolla.

Sisäänkäynti suljetaan paloilmoitinjärjestelmän ja valaistuksen huoltotöiden vuoksi. Savuilmaisimia vaihdetaan elinkaarisuunnitelman mukaisesti. Samalla vaihdetaan pimentyneitä valaisimia. Huollettavuuteen tehdään parannuksia, jotta jatkossa sisäänkäyntiä ei tarvitse huoltojen vuoksi sulkea.

Sisäänkäynti tarvitaan työmaa-alueeksi, ja turvallinen liikkuminen siellä ei ole mahdollista. Töiden takia alakatot avataan. Hissiauloihin ja liukuportaiden yläpuolelle rakennetaan telineet, jotka estävät kulkemisen alueella. Telineiden alle ei jää riittävästi tilaa, jotta matkustajaliikenne voitaisiin Aalto-yliopiston liukuportaissa toteuttaa. Koko liukuporrasryhmä on pois käytöstä, samoin hissit tämän sisäänkäynnin osalta.

Töistä vastaa Kaupunkiliikenne Oy.

Metroon pääsee töiden ajan aseman toiselta sisäänkäynniltä yliopiston, pikaratikan pysäkkien ja kauppakeskus A Blocin puolelta. Metro kulkee asemalla töiden ajan normaalisti.

Aalto-yliopiston kauppakeskuksen ja yliopiston puolen sisäänkäynti

Aalto-yliopiston metroaseman itäpääty eli yliopiston ja kauppakeskuksen puoleinen sisäänkäynti suljetaan elokuussa noin viideksi viikoksi. Sisäänkäynnillä tehdään  vastaavat paloilmoitinjärjestelmän ja valaistuksen huoltotyöt kuin Tietotien sisäänkäynnillä. Myös nämä työt sulkevat kulkuyhteyden kokonaan, koska töitä ei voida tehdä osissa.

Elokuussa metroon pääsee töiden ajan aseman toiselta sisäänkäynniltä eli Tietotien puolelta. Töillä ei ole vaikutusta metroliikenteeseen.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *