Iisalmella on omaperäinen tapa brändätä kaupunkia: koeasuminen. (Kuva Iisalmen kuvagalleria)

Koeasumisen kampanja on osa Iisalmen kaupungin sekä kumppaniyritysten ja -oppilaitosten yhteistä By Iisalmi -brändityötä, jonka avaintavoitteisiin kuuluu seudun houkuttelevuuden ja tunnettuuden kasvattaminen etenkin työperäisen muuton kannalta potentiaalisille kohderyhmille.

Kaupunki ja hankkeen kumppanit  järjestävät koeasujalle ilmaisen asuminen ja harrastamisen. Tämä voi olla se tarvittava vipuvarsi, joka houkuttelee katsomaan kesätyötä kenties ennestään tuntemattomasta Iisalmesta. 

Koeasumisen kampanjan pääkohderyhmää ovat nuoret opiskelijat ja vastavalmistuneet isoimmissa opiskelukaupungeissa.

Tarjolla työtä, elämyksiä ja tasapainoista arkea

Kokeilusta kestosuosikiksi kehittynyt Iisalmen koeasumisen -kampanja houkutteli tänäkin vuonna runsaasti hakijoita ympäri Suomen. Hakemuksista selviää, että nuoria osaajia on onnistuttu houkuttelemaan kesätöihin niin teollisuuden kuin palveluidenkin työtehtäviin, mikä on erittäin myönteinen uutinen Iisalmen osaajavetovoiman kannalta.

Hakijoiden joukosta viralliseksi koeasukkaaksi kesälle 2024 valikoitui Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa lääketiedettä opiskeleva Alina Ruhanen, jonka työpaikkana toimii Iisalmen aluesairaala. Koeasumiskampanjassa päästään näin ensimmäistä kertaa seuraamaan terveydenhuollossa työskentelevän nuoren osaajan kokemuksia Iisalmessa asumisesta, työskentelystä ja vapaa-ajan vietosta. 

– Seudullamme on nyt ja tulevaisuudessa tarvetta sosiaali- ja terveysalan osaajille, kuten Alinan kaltaisille nuorille lääkäreille. Onkin hieno mahdollisuus päästä Alinan koeasumiskesän kautta näyttämään, mitä Iisalmi tarjoaa niin vapaa-ajan kuin urankin kannalta, iloitsee Iisalmen kaupungin elinkeinojohtaja Terho Savolainen.

– Teemme mielellämme yhteistyötä hyvinvointialueen kanssa Iisalmen ja Ylä-Savon rekrytointien edistämiseksi. Uskomme, että tekemämme brändimarkkinointi lisää houkuttelevuutta myös hyvinvointialueen avoimiin tehtäviin. Tuomme esille pehmeitä vetovoimatekijöitä ja laajaa työpaikka- ja koulutustarjontaa, ja korostamme näin mahdollisuuksia löytää myös puolisolle työpaikka, jos terveydenhoitoalan osaajan perheen muuttopäätös olisi jäämässä siitä kiinni, kertoo Iisalmen kaupungin markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Laura Koski. 

Tulevan kesän koeasukas, neljännen vuoden lääketieteen opiskelija Alina Ruhanen ei ole ensimmäistä kertaa töissä Iisalmessa, sillä hän työskenteli jo edellisenäkin kesänä lääkäriharjoittelijana kaupungissa. Alina on kotoisin Tampereen seudulta, mutta opiskelupaikkakunnallaan Kuopiossa hän on asunut vuodesta 2020 saakka, joten savolaisuus on jo tullut tutuksi. 

– Ennen muuttoa en tiennyt Pohjois-Savosta tai Kuopiosta oikeastaan mitään. Nyt muutama vuosi myöhemmin olen tulossa toista kertaa kesätöihin Iisalmeen, tarkemmin ottaen Iisalmen aluesairaalaan, jossa olin myös viime kesän lääkäriharjoittelijana, kertoo Alina Ruhanen ja jatkaa:

– Tänä vuonna, kun oikeudet riittävät, hakeuduin samaan paikkaan eli Iisalmen aluesairaalaan ensimmäisiin lääkärin töihini. Viime vuonna saikin ajella Kuopio-Iisalmi-väliä kerran jos toisenkin, joten kun sain kuulla, että Iisalmi hakee koeasukasta kesäksi, päätin heti tarttua mahdollisuuteen. Koeasuminen Iisalmessa tarjoaa myös virkeämmän kesälääkärin potilaille ja kollegoille! 

Alina kertoo vapaa-aikansa kuluvan opintojen ohella myös kilpacheerleading -treeneissä ja Oliver-kissaa rapsutellessa.

– Kesältä Iisalmessa odotan töiden alkamisen lisäksi lämpimiä kelejä, uusia lajikokeiluja, torijäätelöitä, uimarantoja ja ihan vaan rentoa meininkiä! Ja vaikka savon murre ei ehkä vielä ole täysin hallussa, olen kuitenkin oppinut ymmärtämään sitä – ainakin melkein!, kuvailee Alina iloisen odottavia tunnelmiaan. 

– Tulemme tarjoamaan Alinalle mahdollisuuden päästä nauttimaan niin liikunta- kuin kulttuuriharrastuksista ja rennoista hetkistä kaupungin kesätapahtumissa. Kiireneutraalissa Iisalmessa haluamme nostaa esille tasapainoisen arjen merkitystä ja kaupungista löytyviä runsaita elämyksiä vastapainoksi työlle, jossa varmasti välillä tulee kiireisiäkin hetkiä, kertoo Laura Koski. 

Koeasunnon sisustaminen alkaa – Ysaon sisustusalan opiskelijat näyttävät taitonsa Petterinkulman tarjoamassa asunnossa 

Koeasumisen kampanjassa pääyhteistyökumppanina toimii Petterinkulma Oy, joka tarjoaa edullisia ja hyväkuntoisia vuokra-asuntoja eri puolilla kaupunkia myös muille kuin kampanjan kautta asuntoa hakeville. Petterinkulman tarjoamasta vuokrakodista viihtyisän ja muuttovalmiin kesäkodin loihtii toinen kampanjan tärkeä yhteistyötaho, Ylä-Savon ammattiopisto: Ysaon sisustusalan opiskelijat kalustavat ja sisustavat asunnon koeasukkaan toiveet huomioiden. Kevään aikana koeasumisen kampanjan viesintäkanavissa, kuten @KoeIisalmi -Instagramissa, päästään seuraamaan opiskelijoiden taidonnäytteitä aina sisustussuunnitelman laatimisesta asunnon viimeisiin silauksiin saakka.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *