Värikkäät aurinkopaneelit sopivat hyvin julkisivuverhoiluun.

Rakennusalalle on tullut innovatiivisia tuotteita, joilla voidaan vastata rakentamista koskeviin uusiin haasteisiin. Uutuustuotteiden joukosta löytyvät esimerkiksi julkisivuun integroidut aurinkopaneelit, puurakentamiseen soveltuvat paloturvalliset puuviilu- ja selluloosalevyt sekä robotisoidut, tilaa ja neliöitä säästävät pysäköintiratkaisut.

Julkisivulevyihin integroidut aurinkopaneelit on yksi vaihtoehto, jos kiinteistöön on tulossa julkisivuremontti ja sen energiatehokkuutta halutaan parantaa.

– Aurinkopaneeleita löytyy eri värisinä sekä B-paloluokkaan luokiteltuna. Nyt rakennuksen julkisivu voidaan katon tavoin aktivoida energiantuotantoon, paneelien maahantuojan Seroc Oy:n toimitusjohtaja Petri Ahonen selvittää.

Uudiskohteissa aurinkopaneelit voivat korvata esimerkiksi osan kuitubetonielementeistä, mikä tuo samalla kustannussäästöä.

Paloturvallisempaa puurakentamista

Helpotusta löytyy myös puurakentamiseen, jota koskebat tiukat paloturvallisuusvaatimukset. Esimerkiksi rakennus- ja sisustuslevyissä tätä ongelmaa taklataan erilaisilla palonestoaineilla. Menetelmä kuitenkin vaatii ajoittain uusintakäsittelyä.

Serocin ratkaisuna on uusi puuviilulevy, joka täyttää paloturvallisuusvaatimukset. Se sietää täkäläisiä sääoloja ja säilyy huoltovapaana vuodesta toiseen. Pilottikohteena on Turkuun Aurajoen rannalle valmistuva As Oy Fokka ja sen parvekerakenteet.

Toinen innovatiivinen tuote on A-paloluokan selluloosalevy, joka soveltuu sekä julkisivuihin että sisäverhoukseen.

Pysäköintipuolelle on saatavana robotiikkaa hyödyntäviä ratkaisuja, joissa autot ja polkupyörät pakataan kalliiden betonineliöiden sijaan omille varastohyllyilleen.

– Kustannukset jäävät puoleen perinteisestä rakentamisesta, ja arvokkaat kaupunkineliöt saadaan muuhun käyttöön, Ahonen toteaa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *