Havainnekuva Green North Energyn vihreän ammoniakin tuotantolaitoksesta. (Kuva Green North Energy)

Suomalainen Green North Energy on tehnyt aiesopimukset vihreiden vety- ja ammoniakkilaitosten perustamisen selvityksestä Porin ja Kemin kaupunkien kanssa. Yhtiö pystyy hyödyntämään Business Finlandin tuella kehittämäänsä tuotantokonseptia, jota se soveltaa jo Naantaliin rakennettavassa pilottilaitoksessa. Yhteensä yli miljardin euron suunnitelluilla investoinneilla tähdätään vihreän siirtymän vauhdittamiseen, huoltovarmuuden paranemiseen ja uusien työpaikkojen syntymiseen.

Business Finland myönsi Green North Energylle vuoden 2023 alussa 2,3 miljoonan euron tuotekehityslainan, jonka turvin yhtiö suunnitteli monistettavan tuotantokonseptin Naantalin vety- ja ammoniakkilaitosta varten. Nyt yhtiö aloittaa EU:n tuella tarkastelun konseptin toteutettavuudesta uusiin sijainteihin Porissa ja Kemissä, osana BalticSeaH2 projektia. Molemmat laitokset tulevat olemaan Naantalin tehtaan suuruisia, eli yli 600 miljoonan euron investointeja.

Uusiutuvalla energialla valmistettujen vetytuotteiden avulla pystytään korvaamaan fossiilisia polttoaineita ja kemikaaleja, mikä vauhdittaa vihreää siirtymää niin alueellisesti kuin globaalissa mittakaavassa – sekä maalla että merellä.

Lisäksi Green North Energyn perustamat laitokset parantavat merkittävällä tavalla Suomen huoltovarmuutta, sillä lannoitteiden valmistuksessa tarvitaan ammoniakkia, jonka suhteen Suomi on edelleen riippuvainen Venäjästä ja Afrikan maista. Green North Energyn suunnitellut tuotantovolyymit riittäisivät tekemään Suomesta omavaraisen ammoniakin tuotannossa.

Mahdollistaa satoja uusia työpaikkoja vihreän siirtymän saralla

Investoinneilla odotetaan olevan huomattavia vaikutuksia Porin ja Kemin elinkeinoelämälle, sillä laitosten ympärille on mahdollista rakentaa vihreän siirtymän ekosysteemiä.

– Green North Energy on meille mieluinen yhteiskumppani: se on edelläkävijäyritys, jolla on juuret vahvasti Suomessa. Odotamme hankkeella olevan huomattavia työllistämisvaikutuksia, sillä vetylaitoksen ympärille voi syntyä monenlaista toimintaa, sanoo Porin kaupunginjohtaja Lauri Inna.

– Kaupunkimme sijaitsee tulevan vetyputkiston varrella, ja hiilineutraalisti toimiva vety- ja ammoniakkilaitos olisi erittäin tervetullut lisä, sanoo Kemin kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen.

Vetytalouden ja merituulivoiman synergia

Sijaintikaupunkien valintaan vaikutti etenkin se, että sekä Poriin että Kemiin on suunnitteilla merkittäviä merituulihankkeita. Uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön hyvä saatavuus on kriittistä vetyhankkeille. Myös sataman läheisyys oli iso tekijä, sillä vihreän ammoniakin päämarkkinat löytyvät kauempaa Euroopasta.

– Merituulivoimaan kytkeytymisellä on suuri vaikutus suunnittelemiemme laitosten kokonaiskannattavuuteen. On aivan oleellista saada merituulivoiman kehittymisen esteitä ratkotuksi, jotta vetylaitokset ja energiahankkeet etenevät samassa tahdissa, sanoo Green North Energyn toimitusjohtaja Jussi Ylinen.

– Tämä konkreettinen investointi on tärkeä, koska Suomi tarvitsee teollista uudistumista: yrityksiä, jotka hakevat uutta liiketoimintaa esimerkiksi vetytaloudesta ja kykenevät kasvamaan myös kansainvälisesti. Me Business Finlandilla haluamme jakaa yritysten riskiä tässä markkinamurroksessa, sanoo Business Finlandin Hiilineutraali tulevaisuus -mission johtaja Helena Sarén.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *