Monitoimitalo Riimi yhdistää seurakunnan toiminnot ja kaupungin monet palvelut saman katon alle. (Kuva Heikki Räisänen)

Turun Runosmäkeen valmistunut monitoimitalo Riimi tuo päiväkodin ja kirjaston saman katon alle kirkon kanssa, A-Insinöörit kertoo tiedotteessaan. Piiparinpolun varrelle maaliskuussa valmistuneeseen rakennukseen tulee lisäksi neuvola, perhekeskus ja nuorisotila sekä seurakunnan monia tiloja seurakuntasaleista diakonian vastaanottotiloihin.

Monitoimitalo avaa ovensa ensimmäisille käyttäjille toukokuussa.

– Riimin suunnittelussa oli alusta asti mukana hyvin aktiivinen käyttäjäryhmä, jonka kanssa mietimme tehokasta yhteiskäyttöä aivan konkreettisesti. Riimi lisää valtavasti Runosmäen vetovoimaa ja tuo kuntapalvelut uudelle tasolle. Tietääkseni on aivan uniikkia, että kaupungin ja seurakunnan palvelut yhdistetään näin edistyksellisellä tavalla, Turun kaupungin tilapalvelujohtaja Leevi Luoto sanoo.

 – Edelläkäyvä tapa yhdistää kirkon ja kaupungin palveluja mahdollistaa esimerkiksi kirkkosalin käyttämisen monitoimisalina päiväkodin tarkoituksiin tai vaikka lasten konsertteihin, pääsuunnittelijana toiminut arkkitehti Jaakob Solla kertoo.

Tiloja voivat varata myös yhdistykset ja seurat. Riimistä halutaan luoda kaikille runosmäkeläisille avoin kylätalomainen kohtaamispaikka, johon on helppo tulla.

– Kun olemme luontevasti monen toimijan kanssa samassa talossa, epämuodollisista kohtaamisista voi syntyä jotain, mitä ei syntyisi ilman. Talo antaa mahdollisuuden ihmisenä kasvuun ja oppimiseen. Riimi tarjoaa myös yksinäisille ajanvietettä ja paikan ihmisten kohtaamiseen, Maarian seurakunnan kirkkoherra Laura Maria Latikka luonnehtii.

Riimin arkkitehtuuri hatunnosto 1970-luvun lähiöarkkitehtuurille

Runosmäen kaupunginosa sijaitsee Turun pohjoisosassa noin neljän kilometrin päässä keskustasta. Runosmäessä on paljon 1970-luvulla rakennettuja kerrostaloja ja se oli aikanaan Turun suurin lähiörakentamisen kohde.

Lähtökohdan Riimin arkkitehtuuriin on antanut arkkitehti Pekka Pitkäsen samalla tontilla aiemmin sijainnut yksikerroksinen koulu.

– Pekka Pitkänen oli yksi merkittävimpiä turkulaisia modernin ajan arkkitehteja, ja halusimme kunnioittaa hänen muotokieltään sekä 1970-luvun lähiöarkkitehtuuria. Riimi on suhteellisen matala rakennus ympärillä oleviin kerrostaloihin nähden, ja sen viides julkisivu eli kattojulkisivu avautuu lähiympäristön kerrostaloihin, Jaakob Solla kertoo.

Riimi on suoraviivainen, pääosin kaksikerroksinen kokonaisuus, jonka kirkkosali ja moderni kellotapuli kohoavat 16 metrin korkeuteen. Julkisivuissa vuorottelevat vaalea poltettu tiili sekä kullanväriset metalliosat.

– Riimi muodostuu neljästä rakennusosasta, joiden väliin jäävä tila on kaikille yhteistä ja avointa kylätoria. Yksityisyyttä vaativien palveluiden tilat ovat ulkokehällä, ja mitä lähemmäksi rakennuksen sydäntä tullaan, sitä julkisemmaksi tila muuttuu, Solla kertoo.

Maantasolla oleva kirjasto yhdistää eri osat toisiinsa. Rakennuksessa on paljon näkymiä toiminnosta toiseen, mikä helpottaa suunnistamista talossa.

Riimi on keskeinen osa Runosmäen lähiön parantamista

Riimi toteutettiin Runosmäki yhdessä -ryhmittymän yhteistoimintaurakkana, jossa monitoimitalon rakentaminen yhdistyy aluekehityksen tavoitteisiin. Keskeisen Piiparinpolun varrella sijaitsevat kaupunginosan julkiset rakennukset, joiden toimintoja siirtyy nyt Riimiin. Tilalle on tarkoitus rakentaa monipuolisesti erilaisia asumismuotoja mahdollistavia asuinrakennuksia sekä palveluja. Runosmäen kaavoitusprosessi etenee vähitellen ja rakentaminen alkaa tulevina vuosina.

Riimin on rakennuttanut Turun kaupungin ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän omistama kiinteistöosakeyhtiö KKOY Runosmäen monitoimitalo ja urakoitsijana toimi NCC.

Riimin arkkitehtuurisuunnittelusta on vastannut Arkkitehtitoimisto Konkret, joka on osa A-Insinöörit-konsernia (AINS Groupia).

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *