Suomen Lantakaasu Oy tuottaa nesteytettyä biokaasua raskaan liikenteen polttoaineeksi. (Kuva Valio)

Ruokatalo Valion ja energiayhtiö St1:n yhteisyritys Suomen Lantakaasu Oy:n Kiuruvedelle suunnitteleman biokaasulaitoksen rakennusvalmistelut etenevät maanrakennusvaiheeseen, Valio kertoo tiedotteessaan. Maanrakennustyöt käynnistyvät suunnitelmien mukaisesti maaliskuussa 2024, ja ne on tarkoitus saada valmiiksi syyskuussa.

Kiuruvedelle nousevan biokaasulaitoksen on määrä tuottaa Ylä-Savon nautatilojen lannasta ja muista maatalouden sivuvirroista uusiutuvaa nesteytettyä biokaasua.

Suomen Lantakaasu Oy:n investointi teollisen kokoluokan keskitettyyn biokaasulaitokseen Kiuruvedellä etenee aikataulussaan. Suomen Lantakaasu Oy aloittaa maanrakennustyöt Kiuruvedellä Pyhäsalmentien eteläpuolella sijaitsevalla tontilla, neljän kilometrin päässä Kiuruveden keskustasta. Maaliskuusta alkaen tontilla tehdään rakentamista edeltäviä maanrakennustöitä.

– Tontilla on tähän mennessä tehty ympäristövaikutusten arviointi, ja biokaasulaitoksen valmisteluprosessi on edennyt hankinta-, detaljisuunnittelu- ja luvitusvaiheeseen. Varsinaiset rakennustyöt voisivat alkaa suunnitelmien mukaan vuoden 2025 alussa, kertoo biokaasuliiketoiminnan kehittämisestä vastaava projektipäällikkö Janika Keinänen Valiolta.

Suomen Lantakaasu Oy:n Ylä-Savoon suunnittelema laitos on niin sanottu hybridilaitoskokonaisuus. Tämä tarkoittaa, että kokonaisuuteen kuuluu yksi teollisen kokoluokan keskitetty nesteytetyn biokaasun tuotantolaitos Kiuruvedellä sekä kolme pienempää laitosta Lapinlahdella, Sonkajärvellä ja Nurmeksessa. Näin biokaasun syötteiden kuljetusmatka pysyy mahdollisimman lyhyenä.

Suomen Lantakaasu Oy noutaa lannan tiloilta ja palauttaa biokaasun tuotannossa syntyvän biolannoitteen tiloille. Maatilan typpilannoitelasku pienenee, sillä biolannoitteessa liukoisen typen määrä on jopa 20–30 prosenttia suurempi kuin lannassa.

– Kiuruveden teollisen kokoluokan nesteytettyä biokaasua valmistavan laitoksen ja Ylä-Savon ja Pohjois-Karjalan satelliittilaitosten on määrä valmistua vuonna 2026, kertoo kaasuliiketoiminnan johtaja Matti Oksanen St1:ltä.

Valion ja St1:n yhteisyritys Suomen Lantakaasu Oy:n hybridilaitoskokonaisuuden tavoitteena on yhteensä yhden terawattitunnin uusiutuvan liikennepolttoaineen tuotanto.

Kiuruveden keskuslaitoksen ja lähialueiden satelliittilaitosten lisäksi yhtiö kehittää vastaavan suuruista keskuslaitosta Nurmoon sekä kartoittaa uusia keskuslaitospaikkoja Pohjanmaan alueella.

Suunnitteilla olevat hankkeet kattavat jo lähes puolet Suomen Lantakaasun yhden terawattitunnin kokonaistavoitteesta. Suomen kansallinen biokaasutavoite vuoteen 2030 mennessä on neljä terawattituntia.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *