Matinkylän lukion sisätilat ovat valoisia suurten ikkunoiden ansiosta. Kuvassa pääsisäänkäynti. (Kuva SRV)

Espoon Matinkylän lukion ja liikuntahallin rakennustyöt kauppakeskus Ison Omenan länsipuolella on saatu päätökseen, SRV kertoo tiedotteessaan. Uusi lukio tarjoaa muuntojoustavat ja energiatehokkaat tilat noin 900 lukio-opiskelijalle. Hanke toteutettiin yhteistoiminnallisena projektinjohtourakkana. Kohteen rakennuttajana toimi Espoon kaupungin Tilapalvelut-liikelaitos. Opiskelu uudessa lukiorakennuksessa alkoi 7. helmikuuta.

Hanke käynnistyi kehitysvaiheella lokakuussa 2020, ja rakentaminen käynnistyi loppuvuodesta 2021. Työmaalla työskenteli parhaimmillaan noin 140 henkeä.

– Uusi lukiorakennus noudattaa hienosti elinkaariviisauden periaatteita – se on energiatehokas, muuntojoustava ja elinkaaren tarpeet huomioiva, kertoo SRV:n yksikönjohtaja Marko Räisänen SRV:ltä.

Elinkaariviisaat ratkaisut keskiössä

Hankkeen tavoitteena on alusta lähtien ollut rakennuksen energiankulutuksen ja ympäristökuormituksen vähentäminen. Hanke täyttää EU-taksonomian mukaiset arviointikriteerit.

Jo rakentamisen alussa työmaalla otettiin käyttöön maalämpö, mikä mahdollisti uusiutuvan energian hyödyntämisen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa sekä laadukkaan olosuhdehallinnan ja energian optimaalisen käytön jo rakennusaikana.

Rakennuksen maalämpöjärjestelmä tuottaa lämpöä ja viilennystä taloudellisesti tarpeen mukaan ja ohjaa kesällä ylimääräistä lämpöä takaisin maaperään. Noin 400 metrin syvyisiä Maalämpökaivoja on porattu yhteensä lähes 8 kilometriä. Lisäksi lukion katolle on asennettu aurinkopaneeleja, jotka tuottavat puhdasta energiaa rakennuksen käyttöön.

– Matinkylän lukion tuleva rakennus täytti kaikki Espoon kaupungin hiilineutraaliustavoitteet jo työmaa-aikana. Tämän lisäksi se vastaa kaikkiin vaatimuksiimme myös pienen energiakulutuksen osalta, toteaa Tilapalvelut-liikelaitoksen toimitusjohtaja Maija Lehtinen.

Tulevaisuuden tilat ja moderni opetusteknologia

Matinkylän lukion muuntojoustavat oppimisympäristöt mukautuvat tulevaisuuden eri tarpeisiin. Viisikerroksisen uudisrakennuksen laajuus on noin 11 000 bruttoneliömetriä, ja rakennus tarjoaa monipuolisia tiloja ja viimeisintä opetusteknologiaa. Rakennuksen yhteyteen on toteutettu Espoon suurin kilpailutoiminnan mahdollistava liikuntahalli ja oma kuntosali.

Rakennuksen tekninen edistyksellisyys takaa puhtaan sisäilman sekä turvalliset ja terveelliset tilat.

Koulun vaalea ilme ja arkkitehtuuri perustuvat Lahdelma & Mahlamäki Arkkitehdit ehdotukseen Lyhty. Rakennuksen lasijulkisivujen ansiosta sisätilat ovat valoisia, ja rakennus aukeaa ympäristöönsä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *