Vantaan Energia vastaa Aviapolikseen suunnitellussa energiaratkaisussa energian tuotannosta ja jakelusta sekä järjestelmän operoinnista. (Kuva Seppo Haavisto)

AVIA Real Estate ja Vantaan Energia ovat solmineet ainutlaatuisen energiakumppanuussopimuksen, joka on lähtökohtana Vantaan Aviapoliksessa toteutettaville täysin uudenlaisille energiaratkaisuille. Vähintään puolet alueen lämmitysenergiasta tullaan tuottamaan paikallisesti uusiutuvalla energialla ja loputkin hiilineutraalisti muun muassa hyödyntämällä Vantaan alueen hukkalämpöjä kaukolämpöverkon avulla.

Energiaratkaisussa on mukana viilennys. Uusi energiapalveluratkaisu vastaa nykypäivän tarpeisiin sekä joustavasti ja skaalautuvasti myös tulevaisuuden muuttuvaan toimintaympäristöön. Vastaavia energiakumppanuushankkeita ei ole tässä mittakaavassa aiemmin toteutettu.

AVIA Real Estate on Aviapoliksen merkittävimpiä kiinteistönomistajia ja alueellisen kokonaisuuden kehittäjiä. Kehitettävälle laajalle alueelle tulee sijoittumaan muun muassa asuinrakennuksia, toimistoja ja liiketiloja.  

– Kaikissa kehittämissämme kortteleissa on tällä hetkellä vähintäänkin valmis asemakaavaluonnos, ja ensimmäiset rakennukset tulevat valmistumaan vuoteen 2030 mennessä. Uusi energiapalveluratkaisu on sijoittajille, tontinostajille ja asukkaille kilpailukykyinen kokonaisuus, jossa energian hinnoittelu loppuasiakkaille on läpinäkyvää. Energiapalveluratkaisuilla vastataan kestävyysstrategiamme korkeisiin hiilineutraaliustavoitteisiin, sanoo AVIA Real Estaten toimitusjohtaja Ilkka Pitkänen.

Kehitetty energiamalli perustuu kortteli- tai aluekohtaisiin ratkaisuihin, joissa keskitetysti tuotettua lämmitystä ja viilennystä jaetaan korttelin kiinteistöille alueelle rakennettavien energiaverkkojen välityksellä. Hybridiratkaisussa ei olla lukittauduttu yhteen tekniseen ratkaisuun, vaan energia voi olla eri teknologioilla tuotettua – esimerkiksi maalämmöllä, ilmavesilämpöpumpuilla tai kaukolämmön paluuvedellä. Ratkaisu on kokonaisuudessaan hiilineutraali, kun käytettävä sähkö ja kaukolämpökin ovat hiilineutraaleja.

– Hankkeessa on lähdetty miettimään koko alueen energiaratkaisuja poikkeuksellisen aikaisessa vaiheessa, mikä luo todella hyvät edellytykset niiden toteutukselle ja kaikkien osapuolten sitouttamiselle. Käytyjen markkinavuoropuhelujen perusteella AVIA Real Estate valitsi Vantaan Energian energiakumppaniksi ratkaisulla, joka on joustava, hiilineutraali ja kustannuksiltaan kilpailukykyinen. Yhteistyö AVIA Real Estaten ja Vantaan Energian kanssa on sujunut erinomaisesti, kertoo Granlundin kestävän rakentamisen osastonjohtaja Teemu Salonen. Granlund on toiminut AVIA Real Estaten konsulttina hankkeessa alusta alkaen. 

Vantaan Energia toteuttaa energiaratkaisut kokonaispalvelumallilla ja vastaa näin ollen energian tuotannosta ja jakelusta kiinteistöille sekä järjestelmän operoinnista.

– Aviapoliksen hanke on erinomainen esimerkki kestävästä energiajärjestelmästä, jossa hyödynnetään modernia hybridijärjestelmää sekä kaupungin hukkalämpöjä tehokkaasti. Hukkalämpöjen hyödyntämisellä on merkittävä rooli, kun Vantaan Energia tähtää hiilinegatiiviseen energiantuotantoon vuoteen 2030 mennessä. Osana kaupunkikokonaisuutta Aviapoliksen alue on mukana kaupunkitason päästöjen vähentämisessä sekä energiatehokkuuden lisäämisessä. Älykäs kaukolämpöjärjestelmä mahdollistaa tämän, kertoo Vantaan Energian Energiapalveluliiketoiminnan myynti- ja asiakaspäällikkö Saila Talaskivi 

Alueellisia energiaratkaisuja on kehitetty yhteistyössä myös Vantaan kaupungin kanssa, ja ne otetaan huomioon asemakaavoissa. Hanke edistää hiilineutraali Vantaa 2030 -tavoitetta ja Vantaan kaupunkistrategian 2021–2025 mukaista Aviapoliksen alueen tavoitetta kehittyä Euroopan ympäristöystävällisimmäksi lentokenttäkaupungiksi.  

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *