Kuopioon testikäyttöön tulevassa robottibussissa on 12 matkustajapaikkaa. (Kuva Kuopion kaupungin tiedotteesta)

Kuopion Savilahdessa aloitetaan robottibussin testaaminen tänä keväänä, Kuopion kaupunki kertoo tiedotteessaan. Kuopion kaupunki on solminut sopimuksen Remoted Oy:n kanssa kuuden kuukauden mittaisesta kokeilusta Savilahdessa. Remoted Oy toteuttaa kokeilun avaimet käteen -periaatteella eli vastaa bussin toimittamisesta, kunnossapidosta ja operoinnista.

Kokeilu on osa EU-rahoitteista SHOW-hanketta (SHared automation Operating models for Worldwide adoption), jossa Kuopiosta tulee pohjoisin kokeilupaikka.

– Robottibussit ovat todennäköisesti tulevaisuuden teknologiaa, jonka käytettävyyteen on mahtavaa päästä tutustumaan omassa suunnitteluympäristössä, toteaa joukkoliikennepäällikkö Kaisu Matinniemi.

Kuopioon tuleva robottibussi on merkiltään Ohmio Lift, ja siinä on 12 istumapaikkaa. Bussi on laivattu Uudessa-Seelannissa 27.12., ja se purjehtii Luxemburgiin. Sieltä robottibussi tuodaan rekalla ensin Tampereelle Remoted Oy:n testattavaksi ja sitten Kuopioon.

– Toivottavasti matka Panaman kautta etenee sujuvasti ja pääsemme toteuttamaan kokeilun suunnitelmien mukaisesti maaliskuusta elokuuhun, toteaa Kuopion kaupungin kehitysasiantuntija Retu Ylinen.

Reitti kulkee Savilahden ytimessä

Savilahden suunniteltu kokeilureitti kulkee edestakaisin Sarastuskaaren uudelta pysäköintilaitokselta Savon ammattiopiston ja KPY Novapoliksen kautta Itä-Suomen yliopiston Snellmania-rakennukselle (karttakuva). Robottibussin käyttäminen onmatkustajille ilmaista, ja kyydissä on aina myös turvaoperaattori, joka avustaa matkustajia ja voi poikkeustilanteissa ohjata bussia.

Robottibussitekniikan testaamisen lisäksi suunniteltu reitti tukee laajemminkin Savilahden alueen kehittämistavoitteita esimerkiksi kestävän liikkumisen ja keskitettyjen pysäköintiratkaisujen osalta. Reitti yhdistää Sarastuskaaren pysäköintilaitoksen sekä KPY Novapoliksen ja Prisman välissä olevat Valosalin joukkoliikennepysäkit Savilahden kampuksen toimintoihin.

Kuuden kuukauden kokeilun aikana nähdään, kuinka hyvin tekniikka toimii Kuopiossa ja sen perusteella harkitaan robottibussien hyödyntämistä tulevaisuudessa.

– Yhtenä tulevaisuuden jatkomahdollisuutena tarkastellaan, voiko robottibussia hyödyntää kesällä 2024 avattavan liikunta- ja tapahtumakeskus Luolan tiiviimmässä kytkemisessä Savilahden joukkoliikenneyhteyksiin ja pysäköintilaitoksiin, kertoo Kuopion kaupungin joukkoliikenneinsinööri Antti Tirkkonen.

Robottibussikokeilu on yhteinen voimannäyte

Kokeilun järjestäminen vaatii laajaa yhteistyötä useiden toimijoiden kanssa. KPY Novapolis, Suomen yliopistokiinteistöt ja Itä-Suomen yliopisto sekä Kuopion pysäköinti Oy ovat mahdollistaneet testireitin käyttämisen. Savon ammattiopisto yhteistyössä Remoted Oy:n kanssa vastaa neljän turvaoperaattorin kouluttamisesta täysin uudenlaisessa koulutusohjelmassa. Lisäksi robottibussin säilytyksen ja lataamisen on suunniteltu tapahtuvan ammattiopiston tiloissa. Kuopion kaupungin Joukkoliikenneyksikkö ja Savilahti-projekti puolestaan toteuttavat reittisuunnittelun ja muun tarvittavan valmistelun Remoted Oy:n kanssa.

– Robottibussikokeilu on siis Savilahden toimijoiden yhteinen voimannäyte ja erinomainen esimerkki osaamiskeskittymän kyvystä ottaa käyttöön uusia innovaatioita, kehitysasiantuntija Ylinen tähdentää.

Ideoi robottibussille nimi

Samalla kun jännitetään, saadaanko robottibussi Kuopioon maaliskuuksi, Kuopion kaupunki haluaa kerätä kaupunkilaisilta ideoita robottibussin nimeksi. Nimiehdotuksia voi jättää Savilahden ja Kuopion kaupungin somekanavissa sekä vastaamalla Surveypal-kyselyyn 28.1.2024 mennessä. Kuopion Joukkoliikenneyksikön ja Savilahti-projektin edustajista koostuva työryhmä valitsee ehdotuksista sopivimman. Parhaan nimiehdotuksen tehnyt henkilö pääsee kyytiin robottibussin avajaismatkalle Savilahdessa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *