Steady Energy suunnittelee LDR50-pienydinreaktorin konseptia. Se kaavailee pienydinvoimalasta vientituotetta. (Kuva Sweco)

Steady Energy suunnittelee Suomeen pienydinreaktoria, josta kaavaillaan uutta hiilineutraalia tuotantotapaa kaukolämmölle.

Steady Energyn LDR-50-pienydinreaktori perustuu Teknologian tutkimuskeskuksessa (VTT) kehitettyyn ydinlämpölaitoksen konseptiin. Pienydinreaktorilla voidaan tuottaa kaukolämpöä hiilineutraalisti pienten, keskisuurten ja suurten kaupunkien tarpeisiin. Koska kaukolämpöydinreaktorit toimivat huomattavasti alemmalla lämpötilalla ja paineella perinteisiin ydinvoimaloihin verrattuna, niitä voidaan sijoittaa turvallisesti urbaaneihin ympäristöihin, joissa on valmis kaukolämmön jakeluverkko.

Steady Energyn tavoitteena on jatkokehittää pienydinreaktorista kaupallinen versio kansainvälisille markkinoille. Tällä hetkellä yhtiö on tehnyt muun muassa Helenin ja Kuopion Energian kanssa aiesopimukset, joissa on optio yhteensä 15 pienydinvoimalan rakentamisesta. Tavoitteena on rakentaa ensimmäinen pienreaktori jo kuluvan vuosikymmenen aikana. 

Steady Energy on valinnut esisuunnittelukumppaniksi Swecon. Se on mukana suunnittelutyössä esimerkiksi rakenteiden ja järjestelmien 3D-mallintamisessa sekä putki- ja instrumentointikaavioiden laadinnassa. Marraskuussa käynnistynyt suunnitteluvaihe kestää kesään 2024 saakka. 

– Kaukolämpö vastaa noin puolesta kaikesta Suomessa tuotetusta lämmityksestä. Fossiilisista polttoaineista luopuminen kaukolämmöntuotannossa on merkittävä keino vähentää maamme hiilidioksidipäästöjä, ja pienydinreaktoreilla voisi olla tässä keskeinen rooli uusiutuvien biopolttoaineiden, sähkökattiloiden ja hukkalämmön hyödyntämisen rinnalla, Swecon tulosyksikönjohtaja Jyrki Jauhiainen sanoo.

– Sweco on ollut mukana kaikkien Suomessa toiminnassa olevien laitosten suunnittelussa. Monet ydinvoimalat perustuvat kevytvesireaktoriteknologiaan, mutta pienydinvoimaloiden tekniset ratkaisut ovat suurvoimaloita yksinkertaisempia. Mielenkiintoista on myös se, että nyt lopputuote on sähkön sijasta lämpö, Jauhiainen kertoo. 

– Esisuunnitteluvaiheessa tavoitteenamme on tuottaa kokonainen ydinlämpölaitoksen konseptikuvaus piirustuksineen, minkä avulla saamme tarkennettua kustannusarviotamme merkittävästi, Hannes Haapalahti Steady Energystä kertoo.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *